Hindistan hükümeti, blockchain teknolojisini ihracata dayalı tüm ürünlere entegre etmeyi planlıyor…

Hindistan’da Himachal Pradesh bölgesinde (aşağıda) elma bahçeciliğine yönelik bir blockchain pilot projesi başlatıldı. Hindistan hükümetine bağlı Niti Aayog adlı ekonomik kalkınma ajansının desteği ile başlatılan projede yüksek kaliteli çıktı sağlanmasının yanı sıra ürünlerin depolama ve tedarik zinciri boyunca takibi esas alınacak.

Gıda sevkiyatlarını artırmak ve çiftçileri kimyasal içermeyen uygulamaları kullanmaya teşvik etmek için Hindistan hükümeti, blockchain teknolojisini ihracata dayalı tüm ürünlere entegre etmeyi planlıyor. Bu kapsamdaki çabanın yakında doğal tarıma teknolojik destek sağlayabileceği kaydediliyor.

Blockchain teknolojisinin mahsul verilerinin sağlanması ve depolama, ekili mahsulleri gıda işleme için dağıtma, işlenmiş gıdaların toptancılar ve perakendeciler için tedarik edilmesi ve depolanması konularında kullanılacağı bildirildi. Bu noktada müşterilerin de yüksek kaliteli mal satın aldıklarını doğrulamak için tedarik zincirini takip edebileceği ifade ediliyor…

‘Elma’ bir başlangıç

Hindistan’daki pilot projede ‘elma’ bir başlangıç; zira mango, muz, üzüm, nar ve sebze tarlalarında da sistemin, ilk deneme sürecinin ardından kopyalanarak uygulanacağı aktarılıyor.

Hindistan, Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci meyve ve sebze üreticisi. Ancak meyve ve sebze ihracatı, diğer kalemlere göre sıra dışı ölçüde (yüzde 1) düşük.

Yetiştiricilerin motivasyon eksikliğine ek olarak kaliteli ürün ve izlenebilirlik eksikliği Hindistan’ın gıda ihracatını engelledi. Yerel basına yansıyan haberlerde üst düzey bir hükümet temsilcisi “Blockchain teknolojisi kullanılarak bu boşluk kapatılabilir,” diyerek şöyle devam etti: “Blockchain, tarımsal tedarik zincirinin her seviyesindeki ürünler hakkında bilgi toplayarak gereksiz işlemleri ortadan kaldırmaya, kalite kontrolü sağlamaya ve depolama koşullarını izlemeye yardımcı olabilir.”

KaynakThe Economic Times