Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) araştırmaları için akademisyenlerden oluşan bir uzman grubu oluşturdu.

12 üye, işletme, bilgisayar bilimi, ekonomi, finans ve hukuk da dahil olmak üzere çeşitli yerel üniversite fakültelerinden geliyor. Grup, HKMA’nın eHKD dijital para birimini çevreleyen politika ve teknik sorunları keşfetmesini desteklemede kilit bir rol oynayacaklar.

Grup halihazırda iki araştırma makalesi üzerinde çalışmaya başladı. İlk makale gizliliği artıran teknolojileri inceliyor ve ikincisi birlikte çalışabilirlik potansiyelini (blockchain ağları arasındaki uyumluluk) tartışıyor.

Daha önceki CBDC araştırması gizlilik artırıcı teknolojilerin (PET’ler) potansiyelini vurgulamıştı. Bu, bireylerin mahremiyetinden ödün vermeden işlem izlenebilirliğini ve hesap doğrulamasını kolaylaştırabilir. PET’lerin çok seviyeli tedarik zinciri finansmanı ve ödemelerinde CBDC için kullanılabileceği düşünülüyor. Bu durumda, imalatçı alt yükleniciler, pazar paylarını müşterileri olan ana imalatçının dikey entegrasyonundan korumak için tedarikçilerinin anonimliğini korumak isteyebilirler.

HKMA ayrıca CBDC’yi çeşitli blockchain ağlarıyla birlikte çalışabilir hale getirme seçeneğini de takip edebilir. Bu, hem tüccarlar hem de tüketiciler için kullanıcı rahatlığını artırabilir ve yaygınlaşmayı teşvik edebilir. Avustralya Merkez Bankası bu özelliğin denemelerini yakın bir zamanda tamamlamıştı.

Hong Kong’un yanı sıra Birleşik Krallık ve AB’de de CBDC’nin avantajlarını ve işlevlerini incelemek için uzman grupları oluşturuldu. İngiltere Merkez Bankası, finansal kurumlardan, tüccarlardan, işletmelerden ve tüketicilerden katılımcıların yer aldığı CBDC katılım ve teknoloji forumları kurdu. Avrupa Birliği ise iş profesyonelleri ve finans uzmanlarından oluşan bir pazar danışma grubu oluşturdu.

Brezilya CBDC’ler için bir sonraki hamlesini planlıyor

KaynakLedgerInsights