IEEE, klinik denemeler için blokzinciri dahil birtakım teknolojileri kullanma girişimini başlattığını duyurdu. Küresel organizasyon, verimliliği arttırmayı, uzaktan araştırma yapmayı, site maliyetlerini düşürmeyi ve daha iyi hasta deneyimleri sağlamayı hedefliyor.
IEEE bu projeyi ‘Uzaktan Klinik Araştırmaları Etkinleştirmek için Teknoloji ve Veri Uyumlaştırması’ olarak adlandırdı. İlk aşamada Nesnelerin İnterneti (IoT), sanal gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojiler blokzinciri ile birlikte test edecek.
Projenin başındaki isim Tory Cenaj konuyla ilgili olarak: “Küresel olarak yaklaşık 44.2 milyar dolar değerine sahip klinik araştırma pazarı, düzenleyici politikaları, veri yönetimi ve daha fazlasını yerine getirmek için artan maliyetlerle karşı karşıya.” ifadelerini kullanıyor. IEEE belirtilen bu sorunları ele almak için dört ana amaç belirledi: Verimli ve kapsayıcı hasta katılımı, veri bütünlüğü, değiştirilemez hasta günlüğü, azaltılmış zaman ve maliyetler.
Teknoloji, hastaların akıllı sözleşmeler yoluyla veri kullanımına rıza göstermelerini sağlayabilir. Bu da değiştirilemez ve güvenilir bir hasta bilgisi defteri ortaya çıkaracaktır. Bu şeffaf defter, IEEE’nin veri bütünlüğü noktasını da hedefleyebilir çünkü blokzincirinde saklanan veriler kolayca denetlenebiliyor.
Çözümler geliştirildikten sonra IEEE, çalışmalarını simüle edilmiş bir klinik araştırmada kullanacak.
Blokzincir teknolojisi son zamanlarda sağlık hizmetlerinde de sık sık kullanılmaya başlandı. Embleema with Gustave Roussy, Nebula Genomics, R3 ve HSBIox gibi kurumlar da IEEE’ye benzer bir şekilde blokzincir teknolojisini sağlık alanına taşıyor.