Intel, 20 Ekim 2023 itibarıyla Blocksale alanında yeni sipariş alımını sonlandıracağını açıklamıştı. Peki bu kararın arkasında ne var?

ABD merkezli donanım üreticisi Intel, blok ödül madencilerine yönelik mikroçip üretimini yıl sonuna kadar noktalama kararı aldı. Nisan-2022’de bu talebe yönelik ilk mikroçiplerini (Blocksale madencilik çipi) üretmeye başlayan California merkezli şirket, böylelikle 2023 yılı bitmeden söz konusu adımına son veriyor.

Intel, 20 Ekim 2023 itibarıyla Blocksale alanında yeni sipariş alımını sonlandıracağını açıklarken çiplere dair desteklerin de 2024-Nisan ayında sonlandırılacağı kaydedildi.

Saniyede 580 gigahash üretim ve 22,7 watt’a kadar güç tüketimi özelliklerine sahip olan donanımlar, zincir başına maksimum 256 entegre devre ile tek birimde birleştirilebiliyor…

Kötü seyir…

Bitcoin (BTC) madenciliğinde 2022 yılının sonlarında tavan yapan kötü gidişat ile karlılık 2020’den sonraki en düşük seviyelere kadar inmişti. Intel’in giriş yaptığı sektörde süreç bir türlü iyiye gidemezken teknoloji şirketi de karlılığı nispeten yüksek alanlara odaklanma esasıyla en son olarak bu alandan ayrılma kararı aldı.

Söz konusu dönemde Core Scientific’in de aralarında bulunduğu bazı madencilik şirketleri iflas ederken, iş gücü eksiltme gibi negatif seyre dair işaretler de yaygın bir hal aldı.

Öte yandan BTC madencilik çiplerindeki olumsuz havaya karşın yapay zeka (AI) çipleri hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. Nvidia, AI çiplerinde pazara hakim, ancak yüksek talebe tam anlamıyla yanıt veremediği ifade ediliyor.

KaynakCoingeek