İran Merkez Bankası ( بانک مرکزی), CBDC çalışmasında ön pilot aşamasını bitirdi.

İran’da merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmaları kapsamındaki ön pilot çalışması tamamlandı. Potansiyel bir dijital riyal odaklı pilot aşamayla ilgili olarak İran Merkez Bankası ödeme sistemlerini denetleme ofisi başkanı Mohammad Reza Mani Yekta, “Ön pilot aşaması, başarılı bir biçimde sona erdi. Proje, yakında diğer ekosistemlerle birlikte devreye girecek ve daha fazla kullanıcı tarafından kullanılacak,” diyerek şöyle devam etti:

“Potansiyel bir dijital riyale dair kurallar, riyal banknotları için belirlenen kurallar ile uyumlu olacak. CBDC altyapısı bazı blockchain özelliklerini yeniden meydana getirecek, böylelikle dijital riyal bireyler ve bankalar arasında da dağıtılacak.”

Merkez bankasının üst düzey ismi, dijital riyal projesine 10 bankanın katılım başvurusu yaptığını sözlerine ekleyerek bunlar arasında Bank Melli, Bank Mellat ve Bank Tejarat’ın da bulunduğunu kaydetti.

İlk adım 2017’de atılmıştı…

İran’da 2017’de başlayan araştırmaların neticesinde ilk CBDC pilot aşamasına ilişkin planlanma 2022 yılının Ocak ayında gündeme gelmişti. Bu kapsamda “kripto riyal” olarak adlandırılan ve İran riyali ile 1:1 oranında sabitlenen projede CBDC ön pilot çalışması sona ermiş oldu.

Kaynakblockchain.news