Barcelona merkezli blokzinciri girişimi EagleCheck, iş başvurularındaki küçük yalanları belirlemeye yardımcı olmak istiyor.

Rekabetçi iş dünyasında bazı iş arayanlar, işe girme şanslarını artırmak için sahte özgeçmişlere giderek daha fazla başvuruyorlar. Artık adaylar, şirketlerin belirli anahtar kelimeleri içermeyen özgeçmişleri otomatik olarak eleyen yazılımlar kullandıklarını fark etmeye başladılar. Dolayısıyla başvuranlar bu yazılımların filtresini aşmak için özgeçmişlerinde küçük, hatta bazen büyük yalan beyanlarda bulunabiliyorlar

5 öğrenci tarafından kurulan Barcelona merkezli girişim EagleCheck bu sorunu çözmek istiyor. Özgeçmiş sahtekarlığını gidermek için Hyperledger teknolojisini kullanan EagleCheck’in CEO’su Lucas Gil Cantón Decrypt’e konuştu.

“CV sahtekarlığı o kadar yaygın hale geldi ki, dürüst olmayan birçok aday fark edilemiyor. Bu, pozisyonları hızlı bir şekilde doldurmak için artan baskıdan da kaynaklanıyor olabilir. SimplyHired tarafından yapılan bir ankete göre iş başvurusunda bulunanların yüzde 85’i yalan söylüyor. Bunun yanı sıra işe alım yöneticilerinin yüzde 46’sı referansları kontrol etmezken yüzde 65’i de eğitimi kontrol etmiyor.”

EagleCheck, Silikon Vadisi merkezli bir CV firması olan Mousebelt Accelerator’ın tohum finansmanı ile kurulmuştu. Şirket bu fonu, blokzinciri kullanarak özgeçmiş sahtekarlığıyla mücadele etmek adına bir çözüm geliştirmek için kullandı.

Girişim, işverenlerin iş başvurularının arka planlarını kontrol etmelerine yardımcı olarak,bu işlemi otomatikleştiriyor ve yanıt sürelerini önemli ölçüde azaltıyor. Yazılım, yüklenen özgeçmişlerin veri bütünlüğünü ve gerçekliğini kontrol ediyor daha sonra ise buna göre adayın özgeçmişine onay veriyor.

Küçük abartmalar nispeten zararsız olsa da, bazı adaylar iş geçmişlerinin önemli yönleri hakkında açıkça yalan söyleyebiliyorlar. Bu da işletmeler için vakit ve nakit kaybı anlamına geliyor. EagleCheck ise blokzinciri tabanlı çözümüyle bu sorunu ortadan kaldırmak istiyor.

KaynakDecrypt