İtalya’da vergi kapsamı kripto para ticaretini içerecek şekilde genişletildi. İşte detaylar…

İtalya’da 2023 yılı itibarıyla 2000 Euro’dan fazla kripto para alım-satımından elde edilen gelirlerin yüzde 26 oranında kazanç vergisine tabi tutulması yönündeki karar yasalaştı. Vergi kapsamı böylelikle kripto para ticaretini içerecek şekilde genişletilmiş oldu.

Bloomberg’in aktardığı detaylara göre İtalyan vergi mükelleflerine 1 Ocak 2023 itibarıyla kripto paralarının değerini bildirme ve söz konusu miktar üzerinden yüzde 14 ‘peşin’ vergi ödeme seçeneği sunulacak. Dolayısıyla kripto para biriminin değeri artsa da artmasa da ilk miktar üzerinden vergi ödemesi yapılabilecek. Bunun kripto varlıkların beyanını teşvik etmesi bekleniyor.

Son verilere göre İtalya’da nüfusun yüzde 2,3’ü kripto varlık sahibi ve bu da yaklaşık 1,3 milyon kişiye denk geliyor.

Benzer bir adım İtalya ile hemen hemen aynı sayıda kripto varlık sahibi kişinin yaşadığı Portekiz’de de söz konusu. Geçtiğimiz aylarda ülkede bir yıldan az süredir elde tutulan kripto para birimlerinden elde edilen kazancın yüzde 28’ine vergi getirme teklifi sunulmuştu.

Bu kapsamda Portekiz hükümeti, 2023 mali yılı için devlet bütçesinde kripto para birimlerinin vergilendirilmesi konusunu ele aldı. Batı Avrupa ülkesinde kripto para birimlerinin vergilendirilmesi ve sınıflandırılmasıyla ilgili ‘uygun’ bir vergi yapısı geliştirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

Kaynakblockchain.news