Katar’da 2019 itibarıyla uygulamaya konulan kripto yasağının ‘düzgün şekilde’ uygulanmadığı iddiası taşıyan bir rapor yayımlandı. İşte detaylar…

Kısa adı FATF olan küresel bir kara para aklamayı önleme kurumu, yayınladığı raporda Katar’da 2019’da başlayan kripto yasağının ‘düzgün bir şekilde’ uygulanmadığını öne sürdü. Bu kapsamda ülkede, yasağı ihlal eden şirketlere karşı -çok düşük seviyede- önlem alındığı kaydedildi.

Katar Merkez Bankası’nı ‘gevşek olmakla’ suçlayan raporda kurumlar, kripto yasağını ihlal eden sanal varlık hizmeti sağlayıcılarını (VASP’ler) tespit etme ve yaptırım uygulama konusunda daha proaktif olmaya davet edildi.

İlgili raporda sorunlu ‘2007 adet işlemden’ bahsedildi ve bunlardan çok azı hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Raporda, “Katar, yetkili makamların yasağın potansiyel ihlallerini proaktif olarak tespit ettiğini ve bunlar için yaptırım uyguladığını göstermedi” denildi.

Katar, uygulama konulan kripto yasaklarına karşın bu alanda yeterince iyi bulunmadı. Raporla ilgili olarak Katar’daki yetkililerden herhangi bir yorum gelmedi.

Katar veya resmî adıyla Katar Devleti, Orta Doğu’nun güneyinde, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesi ve 2021 verilerine göre 2,6 milyon nüfusa sahip.

Bu arada bir dipnot olarak VASP’ler Türkiye’de 1 Mayıs 2021’de MASAK tarafından yayınlanan Yönetmelikle mevzuatta ilk kez yer almıştı.

KaynakCoindesk