Chainalysis’in yeni bir raporuna göre ABD, Temmuz 2022 ile Haziran 2023 arasında 1 trilyon doları aşan işlem hacmiyle dünyadaki en büyük kripto para faaliyetini gerçekleştiriyor. Bölge, Kanada ile birlikte küresel işlem hacminin neredeyse dörtte birini oluşturuyor.

Şirketin paylaştığı verilerde, bölgedeki işlem hacminin yüzde 76,9’unun 1 milyon dolar veya daha fazla transferlerden oluştuğu, büyük kurumsal yatırımcıların bu faaliyetin ana itici gücü olduğu belirtiliyor.

FTX borsasının çökmesinden ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in cezai davasının başlamasından sonra bölgedeki faaliyetler tahmin edilebileceği gibi daraldı. Ancak bu, sektör için Mart ayında Silikon Vadisi Bankası’nın düzenleyiciler tarafından kapatıldığı bankacılık krizinden daha küçük bir şok gibi göründü; bu hamlenin ardından Silvergate ve Signature gibi diğer kripto dostu bankalara karşı eylemler yapılmıştı.

Chainalysis konuyla ilgili olarak raporda: “Zincir içi faaliyet Haziran ayından itibaren yeniden yükselişe geçmiştir. Grafiklerimizde gördüğünüz gibi işlem büyüklüğü verileri, bireysel kullanıcılar ve alt kurumsal profesyonel tüccarların tahmini faaliyetlerinin tutarlı kalması nedeniyle, faaliyetteki genel düşüşte kurumsal yatırımcıların geri çekilmesinin birincil etken olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Chainalysis’e göre, stablecoin kullanımı da geçen yıl bölgenin zincir içi işlem hacminin yüzde 70,3’ünden yüzde 48,8’ine düştü; sektörün piyasa değeri bu yaz iki yıldan fazla bir sürenin en düşük noktasını gördü. Şirket, stablecoin faaliyetinin de ABD lisanslı hizmetlerden uzaklaştığını ve geçen yılın sonlarında görülen eğilimi tersine çevirdiğini söyledi. Raporda, şu anda ticareti yapılan tüm stablecoin’lerin yarısından fazlasının ABD dışındaki lisanslı borsalara aktığı belirtiliyor.

KaynakCahinalysis