Kyber 3.0, Kyber Ağının sınırsız yenilik potansiyelini ortaya çıkaracak bir geliştirme ve başlangıcından bu yana Kyber’ın mimarisinde yapılan en büyük güncelleme olarak karşımıza çıkıyor.

Mimari Yenileme, Yeni Dinamik MM Protokolü ve KNC Token’ları için Geçiş Önerisi gibi çok önemli konu başlıklarını kapsayan bu güncellemenin ayrıntılarına daha yakından bakalım.

Kyber Network, Kyber Dinamik Piyasa Yapıcı (DMM) adı verilen yepyeni bir likidite protokolünün lansmanı ve KNC (Kyber Network Crystal) token için geçişi önerisi de dahil olmak üzere, Kyber mimarisinin başlangıcından bu yana yapılan en büyük güncelleme olan Kyber 3.0 için planlarını duyurdu. 

Geçen yılki büyümeye hedeflerinin gerçekleşmesi ile artık Kyber Network için bir sonraki adım olan Kyber 3.0, Kyber’ın tek bir likidite protokolünden farklı DeFi kullanım durumları için özel olarak hazırlanmış çeşitli, amaca yönelik likidite protokollerinden oluşan bir ağa evrilmesini sağlayacak.

Bir likidite protokolleri ağı oluşturacak güncelleme, önceden olan bir dizi kısıtlamayı (yüksek gas tüketimi de dahil olmak üzere) ortadan kaldıracak ve Kyber’ın DeFi trendlerine hızlı bir şekilde adapte olmasını; gelecekteki inovasyonlarında teşvik etmesini sağlarken, likidite sağlayııclarına, geliştiricilere, piyasa yapıcılara ve KNC sahiplerine bir dizi yeni fayda sağlayacak.

“Kyber 3.0, daha da büyümemizin önündeki mevcut engelleri kaldıracak ve Kyber’ın DeFi alanındaki sayısız olasılık için değer yaratmasına izin verecek. Kyber, alan için ilk büyük gelişme olarak yeni Dinamik Piyasa Yapıcı (DMM) ile, likidite inovasyonu ve büyüme için bir merkez olacak. KyberDAO’nun ağdaki tüm yeniliklerden değer kazanma yeteneği de büyük ölçüde güçlendirilecek.”

– Loi Luu, Kyber Network Kurucu Ortağı

Piyasa yapıcılar için Profesyonel Likidite Protokolü ve harici likidite kaynaklarını bağlanmak için Köprü Protokolü ile birlikte Kyber 3.0, DeFi’nin ilk otomatik Dinamik Piyasa Yapıcı’sı (DMM) olan Kyber DMM’yi başlatacak. Bu, yerleşik çözümlere göre birkaç önemli avantaj sağlayan ve bugün AMM’lerdeki (ör.Uniswap, Sushiswap) en kritik iki sorun olan kalıcı kayıp ve sermaye verimsizliğini  ele almayı amaçlayan yeni nesil bir AMM protokolüdür.

Alandaki çoğu likidite modelinin statik doğasından farklı olarak Kyber DMM, likidite sağlayıcıları için ücretleri ve alıcılar için oranları optimize etmek üzere token çiftlerine ve piyasa koşullarına tepki verecek şekilde tasarlanmıştır.

Bu yeni sistem, iki tane basit ancak devrimsel mekanizma ile elde edilir:

  1. Dinamik Ücretler: Kayıpları azaltmak ve getirileri maksimize etmek için piyasa koşullarına (yüksek veya düşük işlem hacmi ve fiyat dalgalanması) göre işlem ücretlerinin ayarlanmasına izin verir.
  2. Programlanabilir Fiyatlandırma Eğrileri: Likidite havuzu oluşturucuları, havuzları için fiyatlandırma eğrisini önceden özelleştirme esnekliğine sahiptir ve likiditeye katkıda bulunanlar, hangi havuza sermaye koyacaklarını belirleyebilir. Piyasa, doğalarına bağlı olarak farklı token çiftleri için en iyi parametreleri belirleyecektir.

Kyber DMM geliştirmesi, sezgisel, kullanıcı dostu bir kullanıcı arayüzü ile tamamen herkesin katılımına açık olacak ve herhangi bir Dapp, toplayıcı, son kullanıcı ve diğer alıcılar tarafından likidite kaynaklarının yanı sıra, herhangi birinden herhangi bir token için likidite katkısına izin verecek. Kyber DMM’nin daha fazla benimsenmesi, uzun vadede KyberDAO tarafından toplanan ücretleri (ve KNC stakingi yapıp oy kullanan KNC sahipleri için ödülleri) potansiyel olarak artıracaktır.

Yeni Kyber 3.0 mimarisini desteklemek ve ağın genel değerini artırmak için, ekip tarafından KyberDAO ve KNC’yi yeni bir token sözleşmesine yükseltme teklifi yapılacak. Amaç, KNC token’ının yönetim gücünü büyük ölçüde artırmak, birden fazla hizmet akışı oluşturmak ve likidite yeniliğini desteklemektir. Örneğin, KNC token sahipleri, hangi yeni protokollerin destekleneceğini ve teşvik mekanizmaları aracılığıyla hangi büyüme fırsatlarının finanse edileceğini belirlemek için potansiyel olarak oy kullanabilir (örneğin, DMM için likidite madenciliği gibi).

Önerilen KNC token geçişi ve güncellemesi, Kyber topluluğu tarafından tartışılacak ve son teklif daha sonraki bir tarihte kyber.org aracılığıyla KNC sahipleri tarafından oylanacaktır.

Katana ve Kaizen adları verilen iki aşamada uygulanması planlanan Kyber 3.0 güncellemesi, likidite inovasyonunun temeli olarak Kyber Network’ü güçlendirirken; kullanıcı kitlesinin, likiditenin ve hacmin sürekli büyümesinin temelini oluşturacak. İlk Katana aşamasında, Kyber DMM başlatılacak ve KyberDAO ve KNC token yükseltmesi için bir teklif sunulacak. Kyber 3.0 yükseltmesinin tam olarak tamamlanmasının 3. çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor.