Bir hafta boyunca kripto topluluğundan gelen şiddetli tepkilerin ardından, donanım cüzdanı şirketi Ledger özel anahtar kurtarma hizmetinin piyasaya sürülmesini erteledi.

Ledger geçtiğimiz hafta Ledger Recover’ı piyasaya sürmüştü. Şirket, bu hizmeti “Gizli kurtarma ifadelerinin yedeğini almak isteyen kullanıcılar için isteğe bağlı bir abonelik” olarak tanımlamış ve şirketin cihazlarındaki herhangi bir ürün yazılımı güncellemesiyle otomatik olarak etkinleştirilmeyeceğini söylemişti.

Buradaki ana fikir, Ledger cüzdan sahiplerinin özel anahtarlarını kaybetmeleri halinde geri alabilmelerini sağlamaktı, ancak şirket hemen kullanıcıların tepkisini çekti.

Kripto cüzdanları işlemleri yetkilendirmek için bir genel-özel anahtar çifti gerektirir. Açık anahtar, blokzinciri verilerinde görünen şeydir, ancak bağlı olduğu özel anahtar olmadan fonlara erişmek için tek başına kullanılamaz. İnsanların yetkisiz işlemler yapmasını engellemek için bu özel anahtarın güvende tutulması gerekir. Bu anahtarların kaybedilmesi durumunda cüzdanlara erişilmesinin imkânı yok, Ledger’ın sunduğu hizmet de tam olarak bu kayıp durumlarında kullanılmak üzere geliştirilen bir hizmetti, ancak kripto ve blokzinciri topluluğundan büyük bir tepki gördü.

Geçtiğimiz Salı sabahı Ledger Baş Teknoloji Sorumlusu Charles Guillemet Twitter’da yaptığı açıklamada, şirketin “yaptığımız her şeye daha fazla doğrulanabilirlik getirmek için açık kaynak yol haritamızı hızlandırmaya karar verdiğini” söyledi. Paylaştığı bir grafik, Kurtarma Protokolü ile ilgili bir teknik incelemenin “önümüzdeki günlerde” kullanıma sunulacağını gösteriyor.

Topluluk, bu özellik etkinleştirilmemiş olsa bile Ledger donanım cüzdanlarının güvenliği için ne anlama geleceği konusunda kargaşa içinde. Şirket, kullanıcılarına özel anahtarlarının ve kripto fonlarının güvende kalacağına dair güvence vermek için girişimlerde bulundu, ancak eleştirmenler Ledger’ın iletişim çabalarının eksik kaldığını söylüyor.

KaynakDecrypt