Litecoin blok zincirinde 2 Ağustos’ta gerçekleşen dört yıllık “yarılanma” (halving olarak bilinir), LTC kripto para biriminin yeni birim ihraç hızının yarı yarıya düşeceği anlamına geldi. Bu dinamik, kripto analistlerinin bitcoin’in fiyatını artırmaya yardımcı olduğunu belirttiği “hard money” mekaniğine benziyor.

Litecoin blockchain’inin 12 yıllık tarihindeki üçüncü yarılanması 2 Ağustos’ta gerçekleşti ve mevcut 12,5 litecoin (LTC) ödeneğini 6,25 LTC’ye düşürdü.

Litecoin’in kurucusu Charlie Lee, bu dezenflasyonist(enflasyonsuzluk) yarımlanmaların ağ güvenliğini tehlikeye atmadan kitlesel benimsemeye yardımcı olduğunu söyledi.

Litecoin’in yaratıcısı Lee, 2011 yılında yasa dışı uyuşturucuların pazarlandığı Silk Road’da özel bir ödeme yöntemi olduğuna ilişkin bir makale okuduktan sonra Bitcoin’in eşsiz olduğunu anladığını belirterek şunu söylüyor: “O dönemde hiçbir geleneksel ödeme yönteminin elde edemediği bir başarıydı.”

O kadar etkilenmiş ki, daha sonraları kendi projesini başlatmaya karar verdiğinde, Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun kodunu klonlamış – orijinal blok zincirinin temel özelliklerinin çoğu dahil olarak. Bu özelliklerden biri, her dört yılda bir kripto para biriminin yeni ihraç hızında %50’lik bir azalma için blok zincirinin temel programlamasına periyodik “yarılanmaların” uygulanması…

Bitcoin gibi Litecoin de, “iş ispatı” güvenlik mekanizmasını kullanıyor; işlemleri işlemek ve ağın güvenliğini sağlamak adına hesaplama kaynaklarını harcayan “madencilere” güveniyor. Bu süreçte madenciler, değişken işlem ücretleri ve yaklaşık her dört yılda bir yarıya düşürülen, önceden belirlenmiş bir “ödenek” kombinasyonundan oluşan ödüller kazanıyorlar.

Nihayetinde plan, madencileri bu ödeneklerden kurtarmak ve onlara çoğunlukla işlem ücretleri üzerinden ödeme yapmak. Ancak şimdilik işin püf noktası, ödemeleri dereceli olarak azaltırken madencileri teşvik etmeye devam etmek.

Lee, “Daha önceden de belirttiğim gibi, fiyat hareketlerinin büyük bir kısmı kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet,” diyerek şöyle devam etti: “Bitcoin ve litecoin için bazen fiyat daha önce yükselir, bazen de sonra, bazı durumlarda gerçekten çok fazla bir etkisi olmuyor. Her şey piyasanın yarılanmaya nasıl tepki verdiğine bağlı.”

KaynakCoindesk