FTX’in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried, New York’ta süren duruşmaların ardından suçlu bulundu ve davayı kaybetti. Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından hüküm giydi.

Sam Bankman-Fried, kurucu ortağı olduğu ve bir yıl önceki dramatik batışına kadar liderliğini üstlendiği kripto para borsası FTX’in müşterilerini, borç verenlerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan suçlu bulundu. Savcıların “ABD tarihindeki en büyük mali dolandırıcılıklardan biri” olarak adlandırdığı olayda borsanın müşterileri milyarlarca dolar kaybetti. Bankman-Fried 115 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Bankman-Fried’ın kripto imparatorluğu bir yıl önce, CEO olarak yönettiği FTX borsası ve Bankman-Fried’ın kurucu ortağı ve sahibi olduğu kardeş ticaret şirketi Alameda Research’ün, bilançolarındaki büyük bir boşluktan kurtulamamasının ardından dramatik bir şekilde batmıştı. Bankman-Fried daha sonra Bahamalar’da tutuklanmış ve ABD’ye iade edilmişti. Savcıların, eski meslektaşı ve eski kız arkadaşı Caroline Ellison’ın özel günlüğünü New York Times’a sızdırarak ve potansiyel bir tanıkla iletişime geçmek için şifreli bir mesaj uygulaması kullanarak tanıkları etkilemekle suçladığı Bankman-Fried, Ağustos ayında kefaletinin iptal edilmesinin ardından dava süresince hapiste kaldı.

Eski milyarder, duruşmanın sonuna doğru bizzat kürsüye çıktı ancak verdiği ifade, jüriyi kendisini beraat ettirmeye ikna edemedi. Bankman-Fried jüriye son günlere kadar hem Alameda’nın hem de FTX’in kurtarılabileceğini düşündüğünü söyledi. Hata yaptığını kabul etti ve FTX’de “gözetim eksikliği” olduğunu söyledi ancak baş avukatı Mark Cohen, kötü iş kararlarının suç olmadığını savundu.

Davanın kendisi, borsanın çöküşünün ardından geçen yıl boyunca yatırımcıların zarar görmesi ve sektörün Bankman-Fried ile arasına mesafe koymaya çalışmasıyla kripto endüstrisinde dikkatleri üzerine çekmişti.

FTX’in eski CEO’su Sam Bankman-Fried 12 ayrı suçlamayla karşı karşıya