Cardano’nun yan zincirlerinden biri olacağı kaydedilen Midnight, önceki mahremiyet odaklı projelerin çok ötesine geçme iddiasında…

Blockchain dünyasında yenilikler hız kesmiyor. Cardano blockchain’inin arkasındaki Input Output Global (IOG) isimli şirketin CEO’su Charles Hoskinson, Midnight isimli mahremiyet odaklı bir blockchain geliştireceklerini açıkladı.

Sıfır bilgi ispatı (Zero-knowledge proof) teknolojisini esas alacağı kaydedilen Midnight, Cardano’nun yan zincirlerinden biri olacak. Ayrıca Hoskinson’ın ifadesine göre “akıllı sözleşmeler ile birlikte daha önceki mahremiyet odaklı coin projelerinin çok ötesine geçecek…”

Konuya ilişkin bilgilendirmede Hoskinson, “Midnight her şeyin özünde anonim olduğu mahremiyet coin’i yaklaşımını ileri boyuta taşıyor. Zcash ve Monero da Snark ve ring imzalarla bunu yapmaya çalışmışlardı. Bu, akıllı sözleşmeleri yazmanın ve işletmenin yepyeni bir yolu. Böylece özel bir merkeziyetsiz borsanız olabilir ya da anonim bir veri setinin madenciliğin yapabilirsiniz” diyor ve ekliyor:
“Programlanabilirlik gerekli. Zcash’iş alıp çatallayamazsınız. İhtiyaç duyulan, bunları normal programlama dilinde yazabilmektir. Bu dilin de Snark gibi bir şey değil JavaScript veya onun gibi yaygın bir yapı olması yani geliştiricilerin almayacağı bir şey olması önemlidir.” 

Sözlerini tamamlarken Hoskinson, “Kurumsal dünya bunu talep ediyor. Walmart ve bazı diğer şirketlerin Hyperledger ile mahremiyet üzerinde çalıştığını görüyoruz. Şu anda geleneksel kripto para ihtiyaçlarını karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.