Fransa’nın en büyük limanı olan Marsilya Fos Limanı, yük taşımacılığındaki blokzinciri pilotunu başarılı bir şekilde tamamladı. 

Mart ayında duyurulan proje Haziran ayında başlatılmıştı. Amaç veri paylaşımını basitleştirmek ve tedarik zincirini akışkan bir hale getirmekti. Liman otoritesine göre blokzinciri pilotu “Kritik eksenlerde dijital ulaşım zincirinin rekabeti arttırdığını” gösterdi.

Bahsi geçen eksen, Fransız gemileri için önemli bir ticaret alanı olan Méditerranée-Rhône-Saône (MeRS) koridoru.

Pilot proje, kullanıcıların dijital gümrük belgelerini güvenle paylaşabileceği, verileri izleyebileceği ve bilgileri ilgili taraflarla gönderebileceği Lyon ve Marseille Fos arasındaki ihracat üzerine yoğunlaştı. Blokzinciri teknolojisi sayesinde taraflar sertifikalandırılıyor ve belgeler değiştirilemez bir şekilde saklanabiliyor.

Projeye, liman otoritesinin dışında kamu sektörü yatırımcısı La Banque des Territoires ve su yolu şirketleri Voies Navigables de France and La Compagnie Nationale du Rhône da finansal olarak destek verdi.

Blokzinciri teknolojisi, limanlar ve nakliye firmaları tarafından tedarik zincirine doğal uygunluğu nedeniyle sıklıkla kullanılmaya başlandı. IBM ve Maersk’in TradeLens projesi ve Global Shipping Business Network en büyük iki örnek olarak gösterilebilir.

KaynakLedger Insights