İki önemli BigTech, standarların metaverse’ün geleceği için verimli olacağına inanıyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg’ün ‘moda kelimesi’ olan metaverse’ü gerçeğe dönüştürmekle ilgili bir grup teknoloji şirketi, The Metaverse Standards Forum isimli bir platformun kurulduğunu açıkladı. Meta, kurucu üye durumunda; Adobe, Microsoft ve Nvidia gibi büyük teknoloji şirketleri ise kurucu üyeler şeklinde sıralanıyor. Diğer kurucu üyeler arasında Adobe, Epic Games, Ikea, Qualcomm, Sony, XR Association, The Khronos Group, World Wide Web Consortium ve Open Geospatial Consortium bulunuyor.

İlgi çekici bir ayrıntı olarak 2023 yılına kadar bir artırılmış gerçeklik aygıtı duyurması beklenen Apple ve Google’ın katıl göstermediği anlaşılıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Apple CEO’su Tim Cook, şirketin metaverse pazarındaki rolünün henüz netlik kazanmadığını ifade etmişti. Apple’ın metaverse planları sorulduğunda ise “Yeni ve gelişmekte olan teknolojileri her zaman araştırıyoruz” yanıtını vermişti.

Duyuruya göre söz konusu platformun kuruluş amacı, metaverse için açık standartların geliştirilmesini teşvik etmek. Ayrıca standartların tanımlanması, geliştirilmesi ve koordinasyonuna yönelik çalışmalar yürütülecek.

Öte yandan The Metaverse Standards Forum’un “uygulama prototipleme, hackathonlar, festivaller ile standartların test edilmesi ve benimsenme süreçlerini hızlandırıcı açık kaynaklı araçlar” gibi “pragmatik ve eyleme dayalı projeler” gerçekleştirecek.

Grubun odak noktası üyeliğe göre değişecek. Ancak belirtilen potansiyel konular, “3D varlıklar ve işleme, AR/VR gibi insan arayüzü ve etkileşim paradigmaları, kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler, avatarlar, kimlik yönetimi, gizlilik ve finansal işlemler” olarak belirlenmiş durumda.

Forumun ilk toplantısını kısa süre içerisinde gerçekleştirmesi bekleniyor.

KaynakArstechnica