Facebook, WhatsApp, Instagram gibi lider platformların çatı şirketi durumundaki Meta, merkeziyetsiz bir sosyal uygulama üzerinde çalıştığını resmi olarak doğruladı.

Duyurulmasının ardından adıyla tüm gözleri gelecek vizyonu olarak tanımladığı metaverse’e yönlendiren eski Facebook, yeni Meta şirketi bu kez de merkeziyetsiz sosyal uygulama geliştirmek istiyor. Üzerinde çalışılan merkeziyetsiz uygulamanın kod adı da açıklandı: P92.

Konuya ilişkin açıklamasında Meta sözcüsü “Metin güncellemelerini paylaşmak için merkeziyetsiz bir sosyal ağ üzerinde çalışıyoruz. İçerik oluşturucuların ve kamuya mal olmuş kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.” dedi.

P92 kod adlı merkezi olmayan uygulamanın geliştirilme aşamasında olduğu kaydedilirken merak uyandıran platformun kısa süre içerisinde Instagram kullanıcı adı-şifre kombinasyonları kullanılarak giriş yapılabilir form kazanacağı belirtiliyor.

Instagram Başkanı Adam Mosseri tarafından denetlendiği ifade edilen ve resmi olarak doğrulanan projenin nihai halini ne zaman alacağı ise henüz bilinmiyor.

Kamuoyunda heyecan yaratan merkeziyetsiz sosyal uygulama adımının arka planında Meta’nın Twitter, Mastodon gibi uygulamalara alternatif oluşturma isteğinin yattığı konuşuluyor.

Öte yandan rakip platformun oluşturulmasına dair görüşleri sorulan eski Twitter yazılım mühendisi Blaine Cook, “Protokol çeşitliliğinin önemli olduğunu düşünüyorum, tıpkı protokollerin üzerine inşa edilen uygulamaların çeşitliliği gibi.” İfadelerini kullandı.