Metaverse, bir kavram olarak birkaç on yıldır var. Ancak bu sanal dünyaya ilgi, NFT satışlarının patlama yaptığı ve büyük teknoloji oyuncularının ilgilerini açıkça göstermeye başladığı 2021 yılı sonu itibarıyla gerçek anlamda yükselişe geçti…

Günümüzde metaverse’ü deneyimlemenin en popüler yolu sanal gerçeklik aygıtları ile oynanan video oyunları. Ancak ilerleme kaydedilmesi için çok daha fazlası gerekiyor. İşte bu kapsamda Citi Group tarafından yayınlanan bir rapor, metaverse’ün internetin bir sonraki adımı olma yolundaki ilerleme olasılığını ele aldı.

Metaverse and Money başlıklı rapora göre kullanıcılar; ticaret, sanat, medya, reklamcılık, sağlık ve sosyal iş birliği de dahil olmak üzere bir dizi kullanım çeşitliliğine giderek metaverse’e daha fazla erişebilmeli. Cihazdan bağımsız bir Metaverse; kişisel bilgisayarlar, oyun konsolları ve akıllı telefonlar aracılığıyla erişilebilir ve bu da büyük bir ekosistemle sonuçlanır. Bu geniş tanımı kullanarak, metaverse için toplam adreslenebilir pazar 2030 yılına kadar 8 trilyon dolar ile 13 trilyon dolar arasında şekillenebilir. Ayrıca toplam Metaverse kullanıcılarının sayısı yaklaşık beş milyar civarında olabilir.

Ancak bu büyük ölçekli pazar seviyesine ulaşabilmek için altyapı yatırımları gerekli. Metaverse‘ün içerik akışı ortamı, muhtemelen bugünkü seviyelerinin 1.000 katının üzerinde bir hesaplama verimliliği iyileştirmesine ihtiyaç duyacak. Dolayısıyla bilgi işlem, depolama, ağ altyapısı, tüketici donanımı ve oyun geliştirme platformları gibi alanlarda yatırıma ihtiyaç duyulacak.

Geleceğin metaverse’indeki para tanımının, günümüz gerçek dünyasındaki paradan daha farklı olması muhtemel. Temel blockchain teknolojisi arasında birlikte çalışabilirlik ve sorunsuz değişim, sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kritik öneme sahip. Farklı kripto para biçimlerinin metaverse’ün geleceğinde hakim olması bekleniyor, ancak ekosistemdeki çok zincirli eğilim göz önüne alındığında, kripto para birimleri büyük olasılıkla fiat para birimleri, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) ve sabit paralarla birlikte var olacak.

Son olarak, Metaverse gerçekten de internetin yeni versiyonuysa, büyük olasılıkla küresel düzenleyiciler, politika yapıcılar ve hükümetler nezdinde giderek artan düzeyde incelemelere konu olacak. Borsalar ve cüzdanlar için kara para aklamayı önleme kuralları, merkezi olmayan finans (DeFi), kripto varlıkları ve mülkiyet hakları gibi konuların hepsinin ele alınması gerekecek.

KaynakCiti