Son veriler metaverse odaklı girişimlerin geçen yıla göre daha az yatırım aldığına işaret etse de dikkate değer başarılı hikayeleri yok değil…

Metaverse, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) odaklı girişimlere yapılan risk sermayesi (VC) yatırımları, 2021’den beri aralıksız şekilde düşerken 2022, metaverse girişimleri için en az finansman turu gerçekleştirilen yıl oldu.

Geçen yılın en popüler teknolojileri arasında yer alan metaverse’e dair yatırımlarda gerileme devam ediyor. Birkaç girişim, bu yıl 100 milyon doların üzerinde yatırıma ulaşsa da veriler, 2022 yılının metaverse girişimleri için en az finansman turu gerçekleştirilen yıl olduğunu gösteriyor.

Verilere göre metaverse odaklı girişimler, geçen yılın son çeyreğinde 2,1 milyar dolar yatırım topladı. 2022 yılının üçüncü çeyreği incelendiğinde söz konusu rakamın 760 milyon dolar olduğu görülüyor. Diğer yandan girişim yatırımlarının birçok sektörde düşüş gösterdiği biliniyor.

Bir unicorn doğdu…

İlham dolu hikayeler de yok değil, örneğin öncü spor metaverse’ü olma hedefiyle yoluna devam eden LootMogul, kısa süre önce 200 milyon dolar yatırım aldı. AR barkodu oluşturan ilgi çekici girişim Scandit ise 150 milyon dolarlık bir D Serisi yatırım turunu kapatarak değerlemesini 1 milyar doların üzerine çıkardı, dolayısıyla unicorn haline geldi.

Avatar girişimleri Genies 150 milyon dolar yatırım alırken Ready Player Me 56, South Machines 70 milyon dolar fon elde ederek dikkat çekti.