Giderek artan sayıda şirketin metaverse’de yer satın aldığını görüyoruz…

Bazı teknoloji uzmanlarına göre “insanların avatarları ile dolaşacağı metaverse” internetin geleceği olacak. Emlak sektörüne dikey geçiş yaptığımızda ise bu kez gayrimenkul uzmanları ‘mülk satın alırken’ üzerinde durulması gereken üç önemli şeyden söz eder: konum, konum ve konum…
Peki bu üçlü argüman, bazılarının internetin geleceği olarak selamladığı sanal evrende de önemli olacak mı?

Henüz emekleme aşamasında olmakla birlikte metaverse, avatar olarak tanımlanan ‘çizgi film benzeri temsilcilerimizin’ etrafta dolaşıp başkaları ile etkileşime girebildiği sürükleyici bir çevrimiçi alan şeklinde özetlenebilir. Bu sanal dünyaya genellikle bilgisayarınıza bağlı bir dizi sanal gerçeklik (VR) ekipmanı ile erişim sağlarsınız… En azından şimdilik erişim şekli böyle, ileride giyilebilir çok daha farklı çözümlerin gündeme geleceğine şüphe yok…

Birçok insan için ‘internetin geleceği’ ifadesi biraz ‘aşırı’ gibi görünse de giderek artan sayıda şirketin metaverse’de mağaza ya da etkinlik alanları için yer satın aldığını görüyoruz. Adidas, Burberry, Gucci, Tommy Hilfiger, Nike, Samsung, Louis Vuitton… Hatta HSBC ve JP Morgan’ın bankaları bile var…

Peki bu tür işletmeler nereleri seçiyor? Seçenek çok…

Decentraland mı Voxels mi? Yoksa…

The Sandbox, Decentraland, Voxels, Somnium Space ve Meta’nın kendi Horizon Worlds’ü dahil olmak üzere metaverse içinde yaklaşık 50 kadar farklı ‘arazi sağlayıcısı’ var. Yatırımcılar bunlardan hangisinin baskın güç haline geleceği konusunda bir nevi kumar oynamak zorunda. Üstelik ortaya her an tüm trendleri alt üst edecek bir odak noktası çıkabilir ve bugünün popüler yerleri de karanlığa gömülebilir. Belirsizlik çok üst boyutta…

Diğer yandan Kanadalı girişimci Andrew Kiguel, Decentraland üzerine bahse giriyor. Geçen yıl Decentraland’ın moda perakendeciliğine ayrılmış alanında bir miktar alan satın almak için 2,4 milyon dolar değerinde kripto para (metavese’de bir satın alma yapmak için kripto kullanmanız gerekiyor) harcadı.

Ve Kiguel, Decentraland‘ı desteklerken, diğer birçoğunun başarılı olmayacağı konusunda uyarıyor. “Bana sosyal medyanın ilk günlerini hatırlatıyor. Sosyal medyaya benzer şekilde… metaverse alanı bana sorarsanız ‘bazı büyük kazananlara’ sahip olacak” diyor.

Kripto para yatırım sitesi Tokens.com’un patronu Kiguel, şimdiden bir defile düzenledi ve mekanını moda şirketlerine kiralamayı planladığını söylüyor.

Hong Konglu işadamı Adrian Cheng ise The Sandbox’ta alan satın almaya karar verdi. Mülkiyet ve perakende grubu K11’in patronu, yakın zamanda açıklanmayan bir meblağ karşılığında metaverse dünyasında genişçe bir alan satın aldı. Benzer örnekler bir hayli çok…

Peki fiyatlar nasıl?

Fiyatlar, popüler bir bölgede olup olmamasına bağlı olarak önemli ölçüde değişkenlik gösteriyor. Bir Sandbox arazisi için ortalama fiyat yaklaşık 2.000-2.300 dolar, ancak geçen yılın sonlarında ismi açıklanmayan bir kişinin rap yıldızı Snoop Dogg’un Sandbox malikanesinin yanındaki bir mülk için 450.000 dolar harcadığı bildirildi. Parselin büyüklüğü açıklanmadı.

Bu arada, bu yılın başlarında yayınlanan bir rapor, metaverse genelindeki toplam perakende satışlarının 2021’de 500 milyon doları geride bıraktığını kaydediyor.

New York Üniversitesi’nde pazarlama profesörü olan Scott Galloway, metaverse’te finansal kayıplar olabileceği konusunda uyarıyor ve “Şu anda gördüğümüz şey, sanal gayrimenkul ve diğer metaverse varlıkları etrafında spekülatif bir balon” ifadelerini kullanıyor.

Görüşler farklı, metaverse’deki gelişmelerin tam bir soru işareti yağmuru oluşturduğu günümüzde “spekülatif bir balon” ya da “iyi yatırım” tanımlarındaki haklılık ya da yanılgı gelecekte netlik kazanacak gibi görünüyor.

Yazar: Ferhat Verdi

KaynakBBC