Bilim kurgu yazarlığının yanı sıra bazı teknoloji şirketleri için çalışmış olan Neal Stephenson, metaverse ile ilgili olarak “henüz yolun başındayız” dedi…

Geçtiğimiz hafta sona eren Davos Zirvesi’ndeki dikkat çekici buluşmalardan biri de Metaverse’ün isim babası ‘yazar’ Neal Stephenson’ın, onu inşa etmek için milyarlarca dolar harcayan şirketin (Meta Platforms) üst düzey yöneticisi ile bir araya gelmesi oldu.

Metaverse terimini ilk kez 30 yıl önce, 1992 tarihli “Snowcrash” adlı romanında tasavvur eden yazar, Meta’nın baş ürün sorumlusu Chris Cox ile bir panelde sohbet etti ve aşılması güç engeller olduğuna işaret ederek karamsar bir tablo çizdi.

Bilim kurgu yazarlığının yanı sıra roket üreticisi Blue Origin de dahil olmak üzere bazı teknoloji şirketleri için çalışmış olan Stephenson henüz yolun başında olunduğuna değindi.  Cox da bu fikri doğrulayarak günümüzü, 50 sene önce temel bilgisayar teknolojilerini geliştiren şirkete atıfta bulunarak “Xerox PARC döneminin çok erken bir versiyonundayız” ifadeleri ile tanımladı.

Meta Platforms logosu…

Öte yandan şirketi metaverse’e yönelik yazılım ve donanım geliştirmek için milyarlarca dolar harcayan Cox, en büyük sorunlardan birinin hız ve grafik kalitesi arasındaki denge olduğunu söyleyerek bazı örnekler verdi.

Facebook kurucusu ve Meta Platforms CEO’su Mark Zuckerberg de bu kapsamdaki adımların ilk gününden itibaren metaverse yatırımlarının karşılığını almalarının yaklaşık on yıl sürmesini beklediklerini açıkça belirtmişti.