Finanstan sağlık hizmetlerine, gayrimenkule kadar blockchain teknolojisi, işlemlerin verimliliğini ve güvenliğini artırmaya yardımcı oluyor. Yine de birçok insanın hala blockchain’e dair soruları var…

Blockchain’i çevreleyen mitlerin farkında olmanın önemi, teknolojinin geleceğimizi iyileştirme şekli açısından ne kadar etkili olduğunu ve neden daha fazla kamu bilincini hak ettiğini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. İşte blockchain, nasıl çalıştığı ve ne anlama geldiği hakkında gerçekler.

Blockchain aslında merkezi olmayan bir dijital defterdir. Onu bu kadar benzersiz ve güçlü yapan şey basitliğidir; teknoloji, bir dizi “blok” veya bireysel depolama birimleri üzerine kuruludur. Her blok, ister bir mülk tapusu ister bir finansal işlem olsun, verileri içinde tutar. Blok daha sonra parmak izine benzer şekilde belirli bir blok için benzersiz bir kimlik olan “karma” ile etiketlenir… İşlemler gerçekleştikçe veya veriler farklı yerlere aktarılırken bloklar zincirlere eklenir.

Benzersiz karma kimliğin yanı sıra teknolojinin merkezi olmayan bölümü nedeniyle, blockchain’in hack’lenmesi neredeyse imkansızdır. Bilgisayar korsanları bir bloğa girerlerse, hash’in değişmesine neden olarak, zincirin ilerisindeki tüm blokları kırarlardı. Bir bilgisayar korsanının zinciri geri yüklemek için blokların tüm karmalarını yeniden yazması gerekir. Ancak teknoloji merkezi olmadığı için, bilgisayar korsanının bunu “devasa bir işyükü haline getiren” belirli zincirlere sahip her bilgisayarda yapması gerekir. Şifreli olduğu için bloğun içindeki veriler de çok az değerli olacaktır…

Bu açık sistemle, neredeyse herkes blok zincirinin zaman içinde nasıl geliştiğini görebilir, ancak şifreleme ve karmalar nedeniyle hala anonimlik sağlanır. Bu basitlik ve anonimlik nedeniyle, aynı zamanda açık ve şeffaf olmakla birlikte, teknoloji birçok fayda sağlar.