Küresel finansal hizmetler şirketi Moody’s, blockchain tabanlı tokenize fonların giderek daha fazla benimsenmesinin devlet tahvili gibi varlıklara yatırım verimliliğini artırdığını ve “el değmemiş pazar potansiyeli” sinyalini verdiğini söyledi.

Moody’s analistleri yayınladığı raporda, tokenize fonların teknolojiyle ilgili riskleri de beraberinde getirebileceğini ve fon yöneticilerinin daha çeşitli teknolojik uzmanlığa sahip olmasını gerektirebileceğini söyledi.

Moody’s, sabit getirili tokenize fonların büyümesinin temel olarak devlet tahvillerine yapılan yatırımlardan kaynaklandığını ve ABD Merkez Bankası’nın son dönemdeki faiz artırımlarının ardından getirilerin daha cazip hale geldiğini söyledi. Analistlere göre, hem geleneksel kurumlar hem de kripto şirketlerinin bu tür menkul kıymetlerle desteklenen tokenize fon ihracı, yılın başında 100 milyon dolardan 2023 sonuna kadar halka açık blockchainlerde 800 milyon doların üzerine çıktı.

Moody’s, geniş çapta kabul gören stablecoin’lerin veya merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) yokluğunda, tokenize edilmiş para piyasası fonlarının, o kadar likit olmasa da DeFi piyasalarında stablecoin teminatına alternatif olarak kullanılabileceğini savunuyor.

Verimliliği ve şeffaflığı artırmak

Analistler, geleneksel tahvil fonlarına benzer şekilde, tokenize edilmiş fonların genellikle şirket veya devlet tahvilleri gibi sabit getirili uzun vadeli araçlara veya bono ve senet gibi kısa vadeli menkul kıymetlere yatırım yaptığını söyledi. Ancak temel fark, merkezi hissedar kayıtlarının yerini alan, dağıtılmış bir defterde dijital token olarak temsil edilen fon paylarının dijital doğasında yatıyor.

Analistler, bunun piyasa likiditesini ve erişilebilirliğini artırdığını, maliyetleri azalttığını özellikle de geleneksel varlıkların DeFi’deki değişken getirilere kıyasla daha çekici hale geldiği yüksek getirili bir ortamda kripto yatırımcılarına da önemli faydalar sunduğunu söyledi.

Riskler ve teknoloji uzmanlığı

Tokenize edilmiş fonlar, düzenli tahvil fonlarına benzer şekilde, temel varlıklar ve fon yönetimi ile ilgili risklerle karşı karşıya. Ancak analistler, tokenizasyonun çok daha çeşitli uzmanlık gerektiren ek karmaşıklıklar da getirdiğini söyledi.

Bu alandaki hizmet sağlayıcıların genellikle sınırlı performans kayıtları var ve bu da teknolojik arızalar veya iflas nedeniyle ödeme kesintisi riskini artırıyor. Fon teminatlarının stabilcoinlere maruz kalması başka bir risk katmanı daha ekliyor. Analistler ayrıca, tokenleştirilmiş fonlarda halka açık blok zincirlerin kullanılmasının ek teknolojik risklere, siber saldırılara ve yönetişim sorunlarına karşı güvenlik açıkları getirdiğini ileri sürüyor.

Tokenize fonların cazibesi şu anda yüksek olsa da, başka bir kripto boğa piyasasının oluşması durumunda bu ilgi de azalabilir. Moody’s, teknoloji odaklı verimlilik vaadine rağmen, tokenize fonları destekleyen çerçevenin hala gelişmekte olduğunu ve daha fazla gelişme ve standardizasyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

 

KaynakTheBlock