Her yıl sonunda dünya çapında ve ülkeler bazında yükselen arama trendlerini paylaşan Google, yılın en çok merak edilenlerini açıklarken “NFT nasıl yapılır” ve “Metaverse arsa nasıl alınır” 2022’de Türkiye’de Google üzerinden en çok arananlar arasında yer aldı. 

Google, 2022 yılına veda etmeye yaklaştığımız bugünlerde her yıl olduğu gibi dünya çapında yılın öne çıkan aramalarını yayınladı. Yılın Arama Trendleri (Google Year in Search 2022), yıl boyunca hem dünya çapında hem de Türkiye’de dikkat çeken anların, konuların, kişilerin, olayların ve merak edilenlerin açıklandığı derleme listelerden oluşuyor. Bu yılın global temasının “yeni olanaklar” olarak belirlendiği 2022 Yılının Arama Trendleri’nde en çok aranan arama ise tarayıcı tabanlı kelime tahmin oyunu “Wordle” oldu.

Dünya çapındaki “tarifler” listesine giren “tuzlu kurabiye”, “irmik helvası” ve “bulgur pilavı” aramaları sayesinde de ülkemize ait tarifler dünyaya açıldı. Türkiye’ye dair arama sonuç trendleri ise, Türkiye’nin 2022 yılı gündemini ve yıl boyunca neleri merak ettiğini ortaya çıkartıyor. Google Arama sonuçlarına göre ortaya çıkan Google Trendler, zaman içinde Google’da yapılan toplam arama sayısına göre girilen sorgu terimi için arama ilgisinin yoğunluğunu hesaplayarak dünya genelindeki ve Türkiye’deki Google aramalarını kısmi olarak analiz ediyor. Bunun sonucunda da her yıl merakla beklenen arama trendleri, hem dünya çapında hem de ülkesel bazda 2022 yılını nasıl geçirdiğini özetler nitelikte oluyor.

Türkiye’nin 2022 arama trendleri, “aramalar”, “rüyada”, “isimler”, “yakınımda”, “kaybettiklerimiz” “dizi/film”, “nasıl olunur”, “kim”, “nerede”, “nasıl”, “ben neden” ve “kombin” başlıkları altında toplandı. Türkiye’nin son bir yıl içerisindeki gündemini gözler önüne seren listelerde ‘Aramalar’ kategorisinde bu yıl ilk üç sırayı “Dolar / TL”, “Bayram tatili kaç gün” ve “ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı)” paylaştı. Ünlü şarkıcı Bergen’in hayatını anlatan “Bergen” filminin 4. sırada yer bulduğu aramalar listesinde, “Ukrayna” ve sosyal konut projesi kapsamında ülke gündemine giren “TOKİ başvurusu” gibi aramalar da yer aldı.

Son dönemin en popüler alanlarından kripto ve dijital dünya da nasıl kategorisinde “NFT nasıl yapılır” ve “Metaverse arsa nasıl alınır?” aramalarıyla listede kendine yer buldu.