Münih merkezli teknoloji girişimi Neuromorphic.io, nöromorfik teknolojileri için blokzinciri tabanlı bir pazar yeri geliştiriyor.

Yapay zeka hızla gelişen bir alan. Nöromorfik sistemler insan beynindeki süreçlerin bilgisayar sistemleri tarafından taklit edilmesini sağlıyor ancak bu işlemler çok büyük işlem gücü gerektiriyor. Nöromorfik çipler ise bu işlemleri gerçekleştirmek üzere özel olarak tasarlanıyor. Uzmanlar, nöromorfik işlemci pazarının önümüzdeki birkaç yıl içinde 10 milyar doların üzerine çıkacağını tahmin ediyorlar.

Diğer yandan tüm nöromorfik teknoloji şirketlerinin bağımsız olarak çalıştığı bu alanda, şu anda maalesef çok az araştırma sonucu yayınlanmış durumda. Ayrıca teknoloji alışverişi oldukça hantal ve ticari sırları korumak için pratikte uygulanması da güç görünüyor.

Münih merkezli Neuromorphic.io, bu teknolojinin potansiyelini değerlendirmek istiyor. Teknolojinin daha hızlı gelişmesi, güçlenmesi ve iş birlikleri sağlamak amacıyla bu alanda teknoloji geliştiren firmaların kullanabileceği, merkeziyetsiz bir B2B platform oluşturmayı planlıyor. Platform, teknoloji şirketlerinin nöromorfik bilgi işlem teknolojilerini sunmalarına ve satın almalarına yardımcı olmak için tasarlanıyor. Merkeziyetsiz yaklaşımın, teknolojide tarafsız ve küresel bir ticaret sağlaması umuluyor.

Girişimin ne denli başarılı olacağı tartışılabilir. Diğer yandan bu yaklaşım sadece nöromorfik teknolojiler için değil, yenilikçi bir iş modeli olarak tüm sektörler tarafından er ya da geç benimsenmek zorunda kalacağını söylememiz hatalı olmayacaktır.