Kuzey Avrupa ülkesi Norveç’te CBDC odağındaki adımlar hızlanıyor…

Norges Bank (Norveç Merkez Bankası), CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimleri) sanal alanının kaynak kodunu GitBox’ta yayınladı ve projenin prototip altyapısının Ethereum teknolojisine dayandığını doğruladı. Daha önce CBDC’yi test etme planlarını ana hatlarıyla duyuran Norveç Merkez Bankası, ayrıca Ethereum ağına dayalı projesi için 2018’de kurulan blockchain girişimi Nahmii ile işbirliği yaptı.

Norveç Merkez Bankası, uzun zaman önce merkez bankası itibari parasının dijital bir biçimini değerlendirmek için çalışma grubu oluşturmuştu. 5 yıllık araştırmadan sonra devlet destekli dijital para birimlerinin tanıtılmasının ülkenin uzun vadeli ekonomisi için faydalı olacağını kaydederek dikkat çekmişti.

Projede artık açık kaynak kodu herkese açık olduğu için ERC-20 token’lerinin basılması, yakılması ve aktarılması dahil olmak üzere temel yönetim durumları deneme aşamasına geçmiş durumda. Nahmii sözcüleri, daha karmaşık ve ilginç kullanım durumlarının izleneceğini öne sürüyor. Buna toplu ödemeler ve güvenlik dahil.

Norveç Merkez Bankası sanal alanı yalnızca uygun akıllı sözleşmeleri ve erişim kontrollerini dağıtmakla kalmıyor, aynı zamanda ağ izleme araçlarını da içeriyor. Ayrıca, korumalı alan ağına yalnızca uygun kimlik bilgilerine sahip kullanıcılar erişebiliyor, yani işlemler özel.

İlginizi Çekebilir: 10 Merkez Bankasından 9’u CBDC’yi araştırıyor

KaynakPay Space Magazine