Türk teknoloji ve yazılım şirketi OBASE, Tarım 4.0 vizyonunu destekleyecek çalışmalarını hızlandırdı.

Oxford Center for Technology and Development tarafından da desteklenen OBASE Geyve Akıllı Tarım projesi kapsamında tarımsal verimliliği artırmayı amaçlıyor. Projede kullanılan akıllı sensörler, sık aralıklarla toprak ve hava durumununa ilişkin verilerin toplanmasına ve toprağın ihtiyacına göre zamanında müdahaleye olanak sağlıyor. Verilerin blokzincir teknolojisi ile tedarik zinciri paydaşlarına güvenli biçimde iletilmesi ise tarım ürünlerinin izlenebilirliğine katkıda bulunuyor.

Geyve Kaymakamlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilecek olan Geyve Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi projesinde, pilot uygulama aşamasına geçildi. Umurbey Mahallesi’ndeki bir elma bahçesinde konumlandırılan akıllı sensörler aracılığıyla 10 dakikada bir toprak ve hava durumu verilerinin aktarımı gerçekleşirken, müdahaleler toprağın ihtiyacına göre ve zamanında yapılabilecek. Akıllı sensörler aracılığı ile sahadan toplanan veriler blokzincir teknolojisi ile değiştirilemez olarak saklanacak. Bu sayede üreticiden nihai tüketiciye tedarik zincirindeki tüm paydaşlara ürüne ait bilgilere erişim verilerek izlenebilirlik sağlanacak.

Tarım 4.0 dönemi

Proje hakkında bilgi veren OBASE Kurucu Ortağı Banu Dal, tarım alanında yapılan çalışmaların ülkemiz için önemli bir değer taşıdığını vurguladı. Yüzde yüz yerli çözüm sağlayan OBASE’in, Türkiye tarımının akıllı dönüşümünde önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Dal, “Dünya tarım topraklarından yüzde 0,8 pay almasına rağmen toplam küresel çıktının yüzde 1,29’undan fazlasını üreten ülkemizde tarımsal faaliyetlerin ekonomik değere katkısı oldukça yüksektir. Tarımda teknolojinin etkin kullanılması da tarımsal verimlilik için aynı derecede önem taşıyor. Tarım 4.0 olarak adlandırılan teknolojik dönüşüm sürecinde Türkiye, hak ettiği yeri mutlaka alacak. OBASE olarak bu sürecin önemli oyuncularından biri olabilecek bilgi, deneyim ve daha önemlisi yerel kalkınma motivasyonuna sahibiz” dedi.

Nesnelerin internetinden bahçelerin internetine

Banu Dal, akıllı tarım sistemlerinin anında ve doğru müdahale olanağı yaratarak, üretkenliği artırdığını, zararı azalttığını ve uzaktan algılama yoluyla kaynakların çok daha verimli kullanılabildiğine dikkat çekti. Geleneksel tarımda, çiftçinin tarlada ya da bahçede olması, araziyi ve mahsulün durumunu sürekli olarak izlemesi zaruri bir gereklilikti. Bugün sanayi tesislerinde hayata geçirilen robotik teknolojiler, makine öğrenmesi ve nesnelerin interneti gibi kavramlar dünyanın en verimli tarım aktivitelerinde kullanılıyor. Bahçelerin ve tarlaların interneti süreci karar vericilere hızlı, kesintisiz ve doğru bilgi sağlamak açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.