Özbekistan’da kripto para odaklı şirketler artık -büyük kısmı bütçeye dahil edilmek üzere- devlete aylık ödeme yapacak. İşte detaylar…

Özbekistan’da regülasyonlar anlamında yeni bir gelişme yaşandı ve ülkedeki kripto para odaklı şirketlerin devlete her ay ödeme yapmasına ilişkin yasa yürürlüğe girdi. Kripto para borsalarını düzenleyen bir kurum olan NAPP tarafından duyurulan yasaya göre lisanslı kripto para odaklı şirketler, çoğunlukla ülke bütçesi için kullanılması esasıyla düzenli ödeme yapacak.

Ödemelerin şirketlerin sağladığı hizmetlerin türüne göre değişeceği ifade edildi. Örneğin kripto para borsalarının aylık 120 milyon Özbekistan Somu (yaklaşık 200 bin TL) ödeme yapması bekleniyor. Veri depolama hizmeti sağlayıcılar, kripto para ile alışveriş yapılabilen e-ticaret siteleri, bireysel madenciler, vb. şirketlerin daha küçük miktarda ödemeler yapacağının altı çizildi.

Yeni kanuna göre alınan ödemelerin yüzde 80’i ülke, yüzde 20’si NAPP bütçesine aktarılacak.

Ödeme yapılmazsa lisans iptali gündeme gelecek

Belirlenen ödemelerin yapılmaması halinde lisansların iptal edilmesi de dahil olmak üzere çeşitli cezaların uygulanacağı belirtildi. Özbekistan’da eğer belirlenen sürede bir yıl içerisinde 1 ay ödeme yapılmazsa lisans askıya alınacak, bir yıl içerisinde iki kez aylık ödeme gerçekleşmediği taktirde ise lisans iptal edilecek. Ülkede lisans, bir zorunluluk.

Orta Asya ülkesinde geçtiğimiz Ağustos ayında, alternatif ödeme yöntemlerinin sıkı kontrolü kapsamında uluslararası kripto borsalarına erişim engellenmişti. Bu noktada Binance, hizmetlerinin engellendiğini doğrulamış ve hükümetle müzakerelerin devam ettiği bilgisini paylaşmıştı.

Kaynakblockchain.news