Rusya’da Dijital Ruble ile gerçek dünyadaki işlemler 1 Nisan 2023 tarihi itibarıyla pilot program kapsamında başlıyor…

Bank of Russia (Rusya Federasyonu Merkez Bankası), Dijital Ruble adı verilen Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) ile gerçek dünyadaki işlemleri 1 Nisan 2023 tarihi itibarıyla başlatıyor.

Batı’nın Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları nedeniyle tüketicilere yönelik CBDC pilotu planlanan 2024 yılı yerine SWIFT ödeme sistemine bir alternatif arandığı için daha erken bir tarihe alındı.

Dijital Ruble 1 Nisan’da Rusya’da piyasaya sürülecek, ancak bölgesel haber ajansı TASS’e göre süreç ‘belirli miktarda işlem ve müşteri ile’ sınırlı olacak.

Pilot program kapsamındaki ilk işlemler 13 yerel bankayı ve çok sayıda perakendeciyi kapsayacak. Ayrıca ilk aşama tamamlandığında Dijital Ruble’nin daha geniş çerçevede kullanımı konusu değerlendirilecek.

Rusya’nın Ural (Урал) şehrinde düzenlenen Finansta Siber Güvenlik Forumu’nda konuşan Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Olga Skorobogatova (üstte), “Dijital ruble projesine 1 Nisan 2023’te bireysel transferlerin yanı sıra işletmeler ve hizmet kuruluşlarındaki ödemeleri içeren işlemlerle başlamayı umuyoruz” dedi ve finans kurumlarının dijital rubleyi test etmeye hazır olduklarını gösterdiklerini söyledi…

Skorobogatova tarafından yapılan son açıklama, Haziran 2022’de Merkez Bankası tarafından kamuya açıklanan dijital ruble uygulama stratejisiyle uyumlu.

Söz konusu gelişme, ülkenin uluslararası ticareti hedef alacak altın destekli bir madeni para geliştirme olasılığını üzerinde durduğu bir zamanda geldi.

KaynakRussia Briefing