Güney Kore merkezli teknoloji şirketi Samsung ile ülkenin merkez bankası, çevrimdışı CBDC konusunda birlikte çalışacak…

Teknoloji şirketi Samsung Electronics ve Bank of Korea (Güney Kore Merkez Bankası), merkez bankası dijital para birimi (CBDC) araştırmaları konusunda iş birliği anlaşması imzaladılar. Bu kapsamda ortaklaşa çevrimdışı CBDC (offline CBDC) araştırmaları gerçekleştirileceği kaydedildi.

Çevrimdışı işlevsellik, birçok merkez bankası tarafından CBDC için gerekli görülüyor. Çevrimdışı CBDC’lerin potansiyel olarak daha fazla gizlilik sunduğu belirtilirken uzun süreli kesintiler için kullanılıp kullanılamayacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Öte yandan Güney Kore Merkez Bankası, çevrimdışı CBDC için Samsung’un yanı sıra 14 farklı finansal kuruluşla çalışıyor.

Samsung, hem göndericinin hem de alıcının internet bağlantısı kesildiğinde akıllı telefonlar arasında transfer ve ödeme yapılmasını sağlayan NFC’ye dayalı çevrimdışı bir CBDC teknolojisi geliştirmişti. Modern Samsung akıllı telefonları, ödemeleri desteklemek için yerleşik Secure Element (eSE) yongaları içeriyor.

Güney Kore Merkez Bankası başkan yardımcısı Lee Seung-heon, iş birliğinin ülkenin küresel merkez bankaları tarafından aktif olarak araştırılan çevrimdışı CBDC teknolojisi alanında liderliğini sürdürmesine yardımcı olacağını, söyledi.

Genel itibarıyla merkez bankaları günlerce süren kesinti gibi acil durumlarda bile güvenlik tehditlerini en aza indirmeyi ve istikrarlı ödemeleri desteklemeyi esas alan ilgili teknolojiyi kullanmaya sıcak bakıyorlar.

Çevrimdışı CBDC’lerin çevrimiçine göre daha yüksek riskler taşıdığı genel olarak kabul edilse de, merkez bankalarının yüzde 49‘u bunu esnek bir CBDC ekosistemi geliştirmek için gerekli bir özellik olarak görüyor.

KaynakLedger Insights