“Bu dava, kripto alanında uyumsuzluğun, federal menkul kıymet yasaları tarafından gerekli olan detaylı yatırımcı koruma açıklamalarını sağlamadan, kolay para vaadiyle yatırımcıları kandıran tertipleri nasıl kolaylaştırdığını bir kez daha gösteriyor.”

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 1.7 milyar dolarlık HyperFund tertibini, dolandırıcılık ve kayıtsız menkul kıymet sunmakla suçladı. 

SEC basın açıklamasında belirtildiği üzere; Xue Lee ve Brenda Chunga, bilinen adlarıyla Sam Lee ve Bitcoin Beautee, Haziran 2020’den 2022’nin başlarına kadar dünya çapında yatırımcılardan 1.7 milyar doların üzerinde para topladığı iddia ediliyor.

Lee ve Chunga’nın HyperFund’u karlı madencilik operasyonlarına yatırım yapma fırsatı olarak tanıttığı bildirildi. Ancak SEC, bunun aslında herhangi bir gerçek gelir kaynağı olmayan bir piramit planı olduğunu iddia etti. SEC, hem Lee’nin hem de Chunga’nın planın gerçek doğasını ya bildikleri ya da sorumsuz bir şekilde farkında olmadıklarını öne sürüyor. 2022 yılında HyperFund projesi çökmüş ve yatırımcıların paralarını kaybetmesine neden olmuştu.

SEC’in icra dairesi müdürü Gurbir S. Grewal, dava hakkında şu yorumu yaptı: “Bu dava, kripto alanında uyumsuzluğun, federal menkul kıymet yasaları tarafından gerekli olan detaylı yatırımcı koruma açıklamalarını sağlamadan, kolay para vaadiyle yatırımcıları kandıran tertipleri nasıl kolaylaştırdığını bir kez daha gösteriyor.”

SEC, şikayeti Maryland Bölgesi’ndeki federal bölge mahkemesine sunarak Lee ve Chunga’yı federal menkul kıymetler yasalarının dolandırıcılık önleme ve tescil hükümlerini ihlal etmekle suçladı. ABD Maryland Bölgesi Başsavcılığı da Lee ve Chunga’ya karşı suç duyurusunda bulundu.

Chunga zaten menkul kıymet dolandırıcılığı ve banka havalesi dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurma suçunu kabul etti. Ayrıca mahkemenin belirleyeceği miktarlarda tazminat ve para cezalarını ödemeyi de kabul etti.

KaynakTheBlock