Softtech, 2017 yılında çıkartmaya başladığı Teknoloji Raporu’nun üçüncüsünü yayınladı. Geleceğin teknolojilerine ışık tutan 2020 Teknoloji Raporu’nda mevcut teknoloji trendlerinin değerlendirmeleri yer alıyor.

Temel amacı teknoloji trendlerinin, bankacılık, finans ve finans teknolojileri sektörüne etkisini ortaya koymak ve kullanım alanlarını değerlendirmek olan rapor, yapay zekadan artırılmış gerçekliğe, ödeme teknolojilerinden blokzincirine kadar teknolojinin birçok alanına dair bilgiler ve değerlendirmeler içeriyor.

Raporun teknolojik gelişmelere yönelik kısa değerlendirmelerinin bulunduğu ‘Teknoloji Radarı’ bölümündeki öne çıkan birkaç başlığı şöyle:

  • Veri güvenliği devletler tarafından uluslararası stratejik bir konu olarak ön plana çıkacak. Dünya çapında ilerleyen GDPR, KVKK gibi kişisel verilerin korun- masına ilişkin kanunların ışığında veri gizliliği ve etkilerini önümüzdeki yıllarda da gözlemlemeye devam edeceğiz.
  • Çin önderliğinde Uzak Doğu hem teknolojik hem de finansal girişimlerde beklenin de üzerinde bir performans sergiliyor. 
  • Fintech’ler küreselleşerek güçlü ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edecek. Özellikle Avrupa ve Çin’de güçlenmeye devam eden fintech’lerin global genişle- meye giderek uluslararası yayılmaya odaklanmaları bekleniyor.
  • Açık Bankacılık trendi, regülasyonların desteğiyle olgunlaşmaya devam ediyor. Kurumsal firmalar, hizmetlerini iyileştirebilmek ve müşterilerini kaybetmemek adına yeni girişimlerle işbirliği yapmaya başladı.
  • Kripto para köpüğünün geçmesiyle blokzinciri teknolojilerinde ayağı daha çok yere basan olgun çözümler ortaya çıkacak. Blokzinciri teknolojisinin, kripto paralardan dağıtık defter teknolojisine doğru kayarak, ayağı daha çok yere basan, konsorsiyum bazlı çalışmalarla çok daha olgun ilerlemesi bekleniyor.
  • İş birliği modelleri ve insan gücünün yönetiminde ha dinamik yapılara geçiş hızlanacak. Fintech girişimleri ile hızlı işbirlikleri yapan ve merkezi olmayan sistemlere yatırım yapan kurumların ön plana çıkacağı bir dönemin başlangıcındayız. 2018 yılında yeni nesil bankacılık girişimlerine başka ülkelerdeki kurumlarca yatırım yapıldığını veya elde ettikleri yatırımlarla faaliyetlerini başka ülkelere de kaydırdıklarını gözlemlemekteyiz

Softtech’in kapsamlı raporunda her bir teknoloji başlığına detaylı bir şekilde yer verildiğini görebiliyoruz. Blokzinciri başlığında da teknolojinin tarihçesi, nasıl çalıştığı, türleri, konsensüs modelleri ve kullanım senaryoları gibi detaylara yer veriliyor. Bölümün sonunda Blockchain Türkiye Platformu Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Usta’nın da bir yazısı yer alıyor.

Softtech’in raporuna buradan ulaşabilirsiniz.