Stablecoin’lerin kripto para piyasasındaki hacmi üst üste 14 aydır düşüş eğiliminde…

Hacimsizlik stablecoin’lere yansımış durumda. Nitekim stablecoin’lerin kripto para piyasasındaki hacmi üst üste 14 aydır düşüş gösteriyor. 2021 yılının Eylül ayından bu yana en düşük rakama gelen stablecoin’lerin piyasa değeri 130 milyar dolar seviyelerine gelmiş durumda.

Uzmanlara göre kripto para piyasasındaki durgunluğun önemli sebeplerinden birisi de bu durum. Çünkü dijital varlıklardan çekilen bu sermayeler sistemden çıkmış oluyor ve yeni kripto para alımları gerçekleşmiyor.

Stablecoin piyasasındaki hacim düşüşünün sebebinin ise elbette merkez bankaları olduğu kaydediliyor. Otoritelere göre bir yılı aşkın süredir faiz artıran ve kredi koşullarını sıkılaştıran merkez bankaları paraya ulaşmayı da, ulaşmanın maliyetini de zorlaştırıyor.

Bu durgunluğun neden faiz artırımlarından oldukça sonra gerçekleştiği sorusunun cevabı ise paranın aktarım mekanizmasından kaynaklanıyor.

Finans sisteminde daha hızlı gerçekleşse de faiz artıran bir merkez bankasının aldığı kararın ortalama olarak reel piyasaya etki ediş süresi 6 ay ila 9 ayı bulabiliyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz rekor yüksek faiz düzeylerinde piyasada paraya erişmek zor olacak ve yatırımlar daha düşük hacimlerle gerçekleşecek. Bu yüzden kısa ve orta vadede beklentiler iyileşmeden yüksek hacimli alım emirlerine ulaşmak zor gözüküyor.

Stablecoin, dijital varlığın değerinin itibari para, borsada işlem gören emtialar (değerli metaller veya endüstriyel metaller gibi) veya başka bir kripto para birimi olan referans varlığa sabitlenmesini esas alan bir kripto para birimi türüdür.