Tayland Merkez Bankası, perakende CBDC’sini sınırlı ölçekte test etmek istiyor…

Kısa adı BOT (The Bank of Thailand) olan Tayland Merkez Bankası’nın Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni (CBDC) perakende ortamında denemeyi planladığı kaydedildi. BOT Başkan Yardımcısı Vachira Arromdee, CBDC’nin gelecekteki finansal sistemlerin temelini meydana getirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

BOT, perakende CBDC geliştirme çalışmalarını mevcut durumun ötesinde bir pilot aşamaya genişletmek isterken bu kapsamdaki gerçek zamanlı uygulamaların -çok sınırlı ölçekteki- özel sektör iş birliği ile ele alınacağı belirtildi.

CBDC’nin bireyler ve işletmeler için daha fazla fırsatı beraberinde getirebileceğine inanan BOT, ürünün yeni bir finansal araç olarak önemini kabul eden az sayıdaki merkez bankası arasında konumlanıyor.

Pilot aşamasının iki şekilde olacağı kaydediliyor. İlk olarak sistemin güvenliği ve verimliliğinin ölçümü için bir değerlendirmeyi içeren Foundation aşaması. Teknolojik tasarımın da bu aşamada test edileceği, CBDC ile mal ve hizmet ödemesi gibi ticari faaliyetlerin yürütüleceği ifade ediliyor. Ardından da programlanabilirlik incelenecek. Bu aşama CBDC’nin yenilikçi kullanım senaryolarının geliştirilmesinde etkili olacak. Böylelikle BOT, gelecekteki bağlamına ideal bir şekilde uyan bir CBDC geliştirecek.

Öte yandan 12 Eylül 2022’ye kadar başvuruda bulunulabilecek bir CBDC Hackathon’u gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

Kaynakblockchain.news