Cumhurbaşkanı Adayları arasındaki Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim afişlerinde, ‘blockchain teknolojisine odaklı girişimlere’ destek verileceği ifadesi yer aldı.

Türkiye’de tüm gözler 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ne çevrildi. Bu noktada Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim afişlerindeki bir detay dikkat çekti. İlgili afişte yapay zeka gibi yükselişteki diğer teknolojilerle birlikte ‘blockchain teknolojisine odaklı girişimlere’ destek verileceği ifadesi yer aldı.

Blockchain teknolojisinin söz konusu afişte ‘blok zincir’ şeklindeki karşılığı ile belirtildiği görüldü.

Girişimciliğe yönelik destekler çeşitli programlarda uzun yıllardır yer alıyor, ancak blockchain teknolojisi ile girişimciliğin bir arada vurgulanması ilkler arasında…

Cumhurbaşkanı adayı daha önce de blockchain özelinde açıklamalarda bulunmuştu. Bu kapsamda “Blockchain ve kripto 1 milyar dolarlık (Unicorn) teşebbüslerimizin çıkacağı yegane alandır…” şeklinde bir açıklaması mevcut. Ek olarak yine kısa süre önce “…Web 3.0 platformlarını yaygınlaştıracağız.” Türünde bir başka önem taşıyan mesajı da bulunuyor…

Kılıçdaroğlu, içerisinde Cumhuriyet Halk Partisi’ni, Deva Partisi’ni, Demokrat Parti’yi, Gelecek Partisi’ni, İyi Parti’yi ve Saadet Parti’sini barındıran Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı.

 

 

Hükümetin gündeminde

Türkiye’de blockchain Hükümetin de gündeminde yer ediniyor. Hatırlanacağı üzere 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yayınlanırken bir bölümün Merkez Bankası Dijital Para Birimi yani CBDC’ye ayrıldığı dikkatlerden kaçmamıştı. Programda, “Blockchain tabanlı CBDC’nin hayata geçirileceği” söz edilmişti.

Son olarak Blockchain, ABD’de Beyaz Saray’ın kısa süre önce yayımlanan yeni strateji raporunda da geçti. Başkan Biden’ın ekibi tarafından hazırlanan “Kritik ve Yükselen Teknoloji için ABD Hükümeti Ulusal Standartlar Stratejisi” yeni bir raporda, “Dijital kimlik altyapısı ve dağıtılmış defter teknolojisi (blockchain), bazı önemli ekonomik sektörleri giderek daha fazla etkisi altına alıyor.” İfadeleri gözden kaçmadı.