Blokzincir teknolojisi henüz yaygın şekilde hayatımızda yerini almadı ancak pek çok sektörden farklı kurumlar potansiyelin fark etmeye başladı. Böylece çok daha yaratıcı kullanım alanları geliştirilmeye başlandı. Geçtiğimiz ay İstanbul’da düzenlenen Avrasya Blockchain Zirvesi’nde de gerek ülkemizden gerek yurtdışından katılan konuşmacıların ortak olarak altını çizdiği konuların başında blokzincir teknolojisinin fırsatları geldi.

Ekim ayının bir diğer önemli gelişmesi ise Blockchain Türkiye Platformu’nun birinci yıl etkinliği oldu. Benim de içerisinde yer almaktan büyük gurur duyduğum Blockchain Türkiye Platformu kurulduğundan bu yana kısa süre içerisinde 75 kurumsal üyeye ulaştı, 12 kurumla ise iş birliği yaptı. Pek çok eğitim ve toplantı ile blokzincir konusunda farkındalığı arttırmaya, yeni kullanım alanları bulmak için araştırmaya üyelerini teşvik etti. Çok farklı balıklarda altı tane rapor, 2 tane kitap ve binlerce içerik paylaştı.

Dünya geneline baktığımızda blokzincir konusunda henüz hiçbir ülke öne geçmiş durumda değil. Ancak bu konuda yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor dolayısıyla bu fark birden açılabilir. Henüz geç kamış değilken bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Blokzincir konusunda çalışacak insan kaynağı yetiştirerek, çeşitli teşvikler ile girişimleri destekleyerek daha çok AR-Ge yapıp daha çok deneyerek ülkemizi bu konuda öne çıkarmak mümkün. Blockhain Türkiye etkinliğinde Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, BKM Genel Müdürü Soner Canko tarafından altı çizilen konular da bu yönde oldu; elimizdeki fırsatı değerlendirmek için daha fazla deneme yapmalı daha çok araştırmalıyız.

Örneğin dünyada başarılı bulunan blokzincir uygulamalarına bakalım;

Medicalchain: Uygulama, hastaların kapsamlı sağlık verilerini yükleyebileceği bir platform sunuyor. 2019 yılının sonunda İngiltere’de 250.000 hasta ile pilot yapacak olan platformun amacı, doktorların hastaların sağlık geçmişine ulaşmasını sağlayarak yanlış tanının önüne geçebilmek.

DXC Technology: Dolandırıcılığı azaltmak ve bankaların müşterini tanı süreçlerini kolaylaştırmak için tasarlanan platform Vietnam, Bangalore, Chennai, Manila ve Sydney’de hayata geçirilmiş. Platform, genellikle nakit para ile geçimini sürdüren bankacılık sistemine dahi olmayan kitlenin, banka kiosklarında müşterini tanı süreçlerini tamamlamasını sağlıyor.

Banco Santander: Banco Santander kurucu üyesi olduğu blokzincir tabanlı Fnality konsorsiyumu ile bankalar arası ödemeleri gerçekleştirmek ve ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları çözmeyi hedefliyor. Platform, bankaların işlemlerini anında yapmalarını ve işlem tamamlanıncaya kadar her birinin kredi riskini desteklemek için tutmaları gereken 100 milyar dolarlık likidite tamponunu azaltmalarını sağlıyor.

Örneklerden de görüleceği üzere mevcut teknolojiler ile çözmekte zorlandığımız problemlere blokzincir bir çözüm olduğu noktada gerçekten hayatımızın bir parçası olmaya başlıyor. Blockchain Türkiye Platformu birinci yıl etkinliğinin son bölümünde de ülkemizden hayata geçmiş blokzincir örnekleri paylaşıldı. Bankalar, teknoloji firmaları ve girişimlerden oluşan birbirinden farklı örnekleri yan yana görmek gerçekten çok güzeldi, bu örneklerin sayısının her geçen gün artması dileğiyle…

TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra 2002 yılında Bilkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olan Özge Çelik, kariyerine Ankara’da savunma sanayi alanında başlamıştır. Daha sonra Akbank Kart Operasyon- Sistem Geliştirme bölümünde ödeme sistemlerine ilişkin çeşitli projelerde rol almıştır. 2007’den itibaren Bankalararası Kart Merkezi’nde (BKM) çalışmakta olup, İş Geliştirme Direktörlüğü görevini sürdürmektedir. Çelik aynı zamanda Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Direktörü'dür.