Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 3 Temmuz’da, Evrensel Güvenilir Kimlik Bilgileri (UTC) girişimini geliştirmek için DFINITY Foundation ile stratejik bir ortaklık başlattığını duyurdu. İş birliği, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) dijital güvenini ve finansal kapsayıcılığını artırmayı hedefliyor.

Dijital Güven ve Finansal Kapsayıcılık

UTC çerçevesi, Singapur Para Otoritesi (MAS) ve diğer stratejik ortaklarla iş birliği içinde geliştirildi. Bu çerçeve, uygulandığı ülkelerde KOBİ’lerin iç finansmana erişimini iyileştirirken, sağlanan verilerin güvenilirliği sayesinde ülkeler arası ticaret finansmanına da erişimi artıracak. UTC çözümü, blockchain tabanlı teknolojilerle dijital teknolojilerin benimsenmesini teşvik ederek sürdürülebilir bir finansal ekosistem oluşturmayı amaçlıyor.

Kamboçya’da Pilot Uygulama

DFINITY Foundation, UTC girişiminin Kamboçya’daki pilot uygulaması için güçlü bir veri altyapısı prototipini geliştirecek ve test edecek. Bu altyapı, dijital kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde depolayarak UTC sisteminin güvenilirliğini artıracak.

UNDP Politika ve Program Destek Bürosu Direktörü ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Marcos Neto, bu iş birliği hakkında şunları söyledi: “DFINITY Foundation ile olan ortaklığımız, Kamboçya’daki KOBİ’ler için dijital kapsayıcılık ve ekonomik güçlendirme çabalarımızda önemli bir adımı temsil ediyor. İleri teknoloji kullanarak, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyümeyi teşvik edecek daha güvenli ve erişilebilir bir dijital kimlik doğrulama sistemi oluşturabiliriz.”

Küresel Genişleme Planları

DFINITY Foundation, Internet Computer Protocol (ICP) teknolojisinin geliştiricisi ve ana katkıcısı olarak, UTC girişiminin başarısı için yüksek düzeyde güvenlik ve şeffaflık sağlayacak merkezi olmayan ve manipülasyona dayanıklı bir veri altyapısı oluşturacak. Kamboçya’daki pilot uygulamanın ardından proje, on ülkeye daha genişlemeyi planlıyor.

DFINITY Foundation’ın Baş Bilimcisi ve Kurucusu Dominic Williams, “KOBİ’ler, çoğu ekonominin belkemiğini oluşturur ve UTC girişimi, finansal sistemde şeffaflık ve katılımı artırmak için benzersiz bir fırsat sunuyor. Internet Computer blockchain teknolojisini kullanarak, binlerce kişilik araştırma ve geliştirme çalışmalarının desteklediği bu girişim, dijital kimlik alanındaki önde gelen kriptograflar ve uzmanlar tarafından desteklenecektir” dedi.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Bu girişim, UNDP’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG) doğrultusunda teknoloji ve inovasyonu kullanarak kırılgan toplulukların yaşamlarını iyileştirmeyi hedefleyen daha geniş çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

KaynakUNDP