Geliştirici platformu Alchemy, 2023 yılı 2. çeyreğine ilişkin Web3 Development Report’u (Web3 Geliştirme Raporu) yayımladı.

Alchemy’nin en son Web3 Geliştirme Raporu’nda NFT ticaret işlemlerinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 41 oranında düştüğü, buna karşın Ethereum ve Polygon dahil olmak üzere zincirlerde (Ethereum Virtual Machine – EVM) neredeyse 6 milyon akıllı sözleşmenin kullanıldığı kaydedildi.

Söz konusu rakam oldukça sevindirici, zira ilk çeyreğe kıyasla yüzde 302’lik, 2022’nin ikinci çeyreğine görse ise yüzde 1107’lik artış anlamı taşıyor.

Her ne kadar daha az kişi NFT alım-satımı yapıyor olsa da daha fazla geliştiricinin Web3 teknolojilerini ana akım haline getirmek için yeni kullanım senaryoları oluşturmaya odaklandığı vurgusu dikkat çekti. Dolayısıyla geliştiriciler Web3’te yükseliş beklentisi içinde…

Ek olarak 2. çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 artışla 26,8 milyon Ethereum SDK’sı kuruldu.

Olumlu gidişat…

Alchemy analisti Blake Tandowsky, “2022’nin 2. çeyreğinde yeni kullanıcı sayılarının arttığını gördük, ancak zaman geçtikçe NFT hacmi için alana giren yeni kullanıcıların sayısı temelde bu seviyedeki büyümeyi sürdüremedi,” diyor ve ekliyor: “öne çıkan şeylerden biri de bazı NFT’ler için ek kullanım senaryolarına duyulan ihtiyaç. Gelecekte çok farklı görünen birçok NFT kullanım senaryosu olabilir.”

Yeni akıllı sözleşmelerin veya kurulan Ethereum SDK’ların tümü NFT oluşturmak için kullanılmayacak elbette, ancak süregelen gelişme Web3’ün büyümesi ve kitlesel benimsenmesine yönelik adımlar açısından olumlu bir yöne işaret ediyor.

Raporda merkezi olmayan sosyal medya platformu Lens Protocol‘ün büyümesi ve Google Play’in entegre NFT’li oyunlara verdiği destek de dahil olmak üzere geçen çeyrekte öne çıkan Web3 kullanım durumları da vurgulandı.

KaynakCoindesk