Son dönemin ilgi uyandıran projelerinden Worldcoin, uzun bir bekleyişin ardından piyasaya sürüldü…

Yapay zeka alanındaki dönüşüm öncüsü ChatGPT’nin arkasındaki geliştirici olan OpenAI’ın kurucusu Sam Altman’ın yeni projesi Worldcoin artık canlıda.

Worldcoin web sayfasında Altman ve diğer kurucu ortak Alex Blania imzasıyla bir açıklama paylaşıldı. Worldcoin’in herkesin sahip olduğu yeni bir kimlik ve finansal ağ yaratma amacıyla üç yılı aşkın bir süre önce kurulduğu kaydedilerek projenin piyasaya sürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, başarılı olması halinde kripto para birimi projesi Worldcoin’in ekonomik fırsatlara yeni boyutlar kazandırabileceği, gizliliği koruma esasıyla kullanıcıları online yapay zekadan ayrı tutarak güvenilir bir çözüm oluşturabileceği ifadeleri yer aldı. Ancak projenin detaylarına inildiğinde birçok soru işareti mevcut…

Açık kaynaklı bir protokol ama…

Worldcoin, gizlilik temelli olduğunun altı çizilen bir dijital kimlik (World ID adı veriliyor) ve dijital para biriminden (WLD kısaltması ile) oluşuyor…

Protokol uyumlu cüzdan World App’in indirilmeye açıldığı ve pay ayırtılabileceği belirtildi. Projenin merkezini ise Orb adı verilen bir cihaz oluşturuyor. Çeşitli noktalarda konumlandırılan cihaza yaklaşıp biyometrik verinizi paylaşmanız halinde size kripto para veriliyor. Biyometrik veriler bir bedel karşılığında bir şirkete verilirken arka planda ‘gizlilik ve güvenlik’ konusundaki “telkin edici vaatler” dışında bir şey bulunmuyor.

Orb Operatörü olmak isteyenler için biyometrik doğrulama cihazı Orb’un (Küre) basit bir başvuru formu doldurularak temin edilebileceği bilgisi de açıklamada yer aldı. Daha fazla kullanıcı verisini “toplayabilen” operatörlere daha fazla kripto verileceği kaydediliyor.

Açık kaynaklı bir protokol ve mülkiyeti herkese açık, güvenli bir kamu hizmeti şeklinde blockchain altyapısı üzerinde dünyanın en büyük kimlik ve finansal ağı olma hedefi taşıyor. Canlıya çıkmadan önceki 2 yılda 200 milyon dolara yakın yatırım alan ve an itibarıyla 350 milyon dolar değerlemeye sahip olduğu bildirilen Worldcoin, beklentileri yükseltirken tedirginliğe de neden olan girişimler arasında konumlanıyor.