Uzmanlar, yapay zekanın sıra dışı ‘roket etkisini’ ardından düşüşe geçen geçmişteki yüksek segmentli trendlerle kıyaslamaya başladı…

Son gelişmeler gösteriyor ki yatırımcıları heyecanlandıran en yeni çılgınlıklardan biri de yapay zeka. Zira BuzzFeed, bunun dikkat çekici örneklerinden biri olarak öne çıktı.

ChatGPT’nin arkasındaki OpenAI ile birlikte çalışılacağını bildirdikten kısa süre sonra şirketin hisseleri iki katın üzerinde arttı. 2021’den beri hisse senedi fiyatları sürekli düşüşte olan 300 milyon dolarlık BuzzFeed için bu son gelişme güzel bir destek oldu.

Uzmanlar ise yapay zekanın bu sıra dışı ‘roket etkisini’ geçmişteki yüksek segmentli trendlerle kıyaslamaya başladı. Bu kapsamda akla ilk gelen şüphesiz 1990’ların sonundaki “dot-com” çılgınlığı. O dönem şirketler isimlerinin sonuna “dot-com” ekleyerek hisse senetlerindeki akıl almaz tırmanışı keyifle seyrettiler, ancak gidişat tam bir ‘alabora’ ile sonuçlandı ve şok edici hisse senedi düşüşleri çok sayıda şirketin sonunu getirdi.

Blockchain tarafında da bu seviyede olmasa da benzer örnekler yok değil… 2022’yi yatırımlar anlamında iyi geçirmekle birlikte 2017’de “dot-com” benzeri bir trendin aktörüydü blockchain. Bir zamanlar hissedarların sevinç çığlıklarına atmasına neden olan benzer bir güce sahipti. Örneğin içecek şirketi Long Island Iced Tea’nin hisseleri, Long Blockchain olarak yeniden isimlendirilmesinden sonra neredeyse 4 kat arttı. Zamanla heyecanın düşüşü başladı ve 2021 yılına gelindiğinde Long Blockchain hisseleri o kadar düştü ki Nasdaq’tan çıkarıldı.

Buradan hareketle yatırım uzmanları şirketlerin benzer adımlar atmaması gerektiği (Buzz’un kökeni eskilere uzanan ismine ‘Chat ya da AI’ benzeri bir şeyler eklemesi gibi) konusunda uyarıyor.