Zimbabve’de altın destekli token’ların “tamamlayıcı bir faktör olarak” bireysel yatırımcılara da sunulacağını açıkladı.

Sahra altı özelinde Afrika kıtası başta CBDC, blockchain ve özellikle kripto benimsenmesi olmak üzere dünyanın birçok bölgesinin önünde konumlanıyor. Bu kapsamda dikkat çeken ülkelerden biri de şüphesiz Zimbabve. Resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi ve geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu altın destekli dijital token’ı ile gündemdeki yerini koruyor.

Zimbabve Merkez Bankası (The Reserve Bank of Zimbabwe –RBZ), geçtiğimiz Nisan ayında duyurulan altın destekli dijital token‘ların (GBDT), ABD dolarına yönelik talebi tamamlayıcı bir faktör olarak bireysel yatırımcılara da sunulacağını açıkladı.

Zimbabve Merkez Bankası tarafından kısa süre önce yayımlanan mali rapora göre yaklaşık 4 aylık dönemde 325 kg altın değerinde 11 adet GBDT ihracı gerçekleştirildi. Projenin ikinci aşamasında ise kamu tarafındaki işlemlerde kullanım hedefleniyor.

Konuya ilişkin resmî açıklamasında Zimbabve Merkez Bankası, “Banka, projenin ikinci aşamasında işlem amaçlı GBDT’lerin kullanıma sunulmasına yönelik hazırlıklarında ileri bir aşamadadır,” deniliyor ve şöyle devam ediliyor: “bireysel yatırımcılara daha güvenli, daha uygun ve değeri koruyan bir alım satım aracı sunulacağından, işlem aşamasının yurtiçi işlemlerde ABD dolarına olan talebi tamamlayan bir GBDT olması öngörülüyor.”

CBDC bekleniyor…

Afrika ülkesinde enflasyon yüzde 150 bandının aşağısına bir türlü gerilemiyor, Zimbabve’de mevduat faizi oranı yüzde 150 ve başta ABD doları olmak üzere döviz ve kriptoya yoğun şekilde ilgi gösteriliyor. Merkez Bankası, esasen bir CBDC çıkarmak için çaba sarf ediyor. Nüfusun önemli bir kesiminin kullanmaya hazır olduğu (araştırmaya göre yüzde 71’i) CBDC, Zimbabwe’de merakla nihayete ermesi beklenen çalışmalar arasında.