Pek çok açıdan zor bir yıl olan 2020, blokzinciri için olumlu bir yıl oldu diyebiliriz. Karantina döneminde dijitalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte birçok endüstri için blokzinciri teknolojisi güçlü alternatif haline geldi.
Energy Web CEO’su Walter Kok da 2020’de güçlü bir ivme yakalayan blokzinciri teknolojisinin 2021 yılında nasıl bir gelişim gösterebileceğine dair düşüncelerini paylaştı. Kok’a göre 2021’in 3 büyük teması; kendine egemen kimlik, blokzincirinin kurumsa olarak benimsenmesi ve ekonomi çapında bir iklim eylemi olacak.
Kok’un gelecek yıla dair yükselmesini beklediği 5 trend ise şöyle:
1 – Satıcıya kilitlenme sona erdi. Şirketler artık belirli yazılım satıcılarına yüksek maliyetlerine sahip tescilli sistemlere sahip olmak istemiyor. Tek bir satıcıya çok fazla bağımlılık olması müşteri verileri üzerinde yükümlülükler yaratıyor ve inovasyonun hızını yavaşlatıyor.
2 – Yeni mantra “Açık Kaynak”. Son analizler, açık kaynak kodunun piyasadaki esasen her uygulamada mevcut olduğunu, bazen tescilli uygulamalarda bile kod tabanının yarısından fazlasını oluşturduğunu gösteriyor. Açık kaynaklı yazılıma dayalı kamu ağları gelecek vadediyor.
3 – Müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için konsorsiyumlar. Tedarik zinciri yazılımlarından bankacılığa kadar endüstriler birlikte çözümler geliştirmeye başladılar. Energy Web ekosistemi de buna imkan tanıyan ortamlardan biri.
4 – Blokzinciri kurumsal nişini buldu: Güven. ‘Güven’ kelimesi blokzinciri çevrelerinde çok kullanılıyor. Bu mevzu gerçekten de işletmelerin aradığı altın kullanım durumlarından biri. Örneğin, enerji sektöründe, şebeke operatörlerinin elektrik şebekelerine hangi varlıkların bağlı olduğunu, hizmet sağlayabilecek ve enerji piyasalarına katılabileceklerini bilmeleri ve bunlara güvenmeleri gerekiyor. Merkezi olmayan blokzinciri tabanlı altyapılar tarafından sunulan çözüm, bu varlıkların verimli ve güvenli bir şekilde devreye alınmasını sağlıyor.
5 – Yeşil. Emisyon azaltma hedeflerinden yüzde 100 yenilenebilir enerji hedeflerine kadar kurumsal sürdürülebilirlik, dünyanın önde gelen şirketleri için zorunluluk haline geldi. Mutabakat mekanizmaları da giderek daha çevre dostu haline geliyor. Artık her şeyler kâr elde etmekli ilgili değil, işletmenin ve çevresinin sürdürülebilir büyümesiyle ilgili.
Tüm bu trendlerde aktif bir rol oynayabilecek blokzinciri teknolojisi özellikle kurumsal sürdürülebilirlik ve yeşil enerji tarafında kritik bir rol oynayabilir. Artık birçok farklı tedarik zincirinde rol oynayan teknolojinin kullanım durumları önümüzdeki sene daha da genişleyecek gibi görünüyor.
Blokzinciri şeffaf ve verimli tedarik zincirini nasıl sağlayabilir?