Energy Web, Rocky Mountain Enstitüsü (RMI) ve Yenilikçi Düzenleme İttifakı (AIR), kripto para birimi endüstrisini yüzde 100 yenilenebilir hale getirmeyi taahhüt eden bir girişim olan Kripto İklim Anlaşması’nın (Crypto Climate Accord’un) başlatıldığını duyurdu.

Paris İklim Anlaşması’ndan esinlenen Anlaşma, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İklim Şampiyonları’nın desteğiyle küresel finans için sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak için kripto ve finans teknolojisi (fintech) endüstrisini bir araya getiriyor.

Kripto için artan taleple birlikte işletmeler ve bireyler arasında blokzinciri tabanlı çözümlerin benimsenmesinin hızlanması kritik bir konuyu gözler önün serdi: Teknolojinin artan enerji tüketiminin iklimimiz üzerindeki etkisi. Kripto para birimleri giderek daha yaygın hale geldikçe yenilenebilir bir enerji geleceğine geçmek de zorunlu hale geliyor. Anlaşma, bunu 2025 veya daha erken bir tarihte yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek için tüm blokzincirleri dahil olmak üzere kripto para birimi endüstrisi ile iş birliği içinde çalışarak başarmayı amaçlıyor.

Pek çok kuruluş faaliyetlerini karbondan arındırmak için tek tek adımlar atarken Kripto iklim Anlaşması, endüstri çapında bir koalisyonun ve ölçeklenebilir çözümlerin hızla çoğalabileceğini vurguluyor.

Anlaşma, bir “büyük çadır” yaklaşımı kullanacak ve endüstrinin tüm yönlerini karbonsuzlaştırmak için bir koordinasyon çerçevesi görevi görecek. Energy Web, AIR ve RMI, bu yılın ilerleyen günlerinde Birleşmiş Milletler’in COP 26 İklim Konferansı öncesinde destekçilerle sonuçlandırılmak üzere Anlaşma için üç üst düzey hedef geliştirdi:

  • 2025 UNFCCC COP Konferansı ile dünyanın tüm blokzincirlerinin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklarla desteklenmesini sağlamak.
  • Kripto para birimi endüstrisinden kaynaklanan emisyonları ölçmek için açık kaynaklı bir muhasebe standardı geliştirmek
  • 2040 yılına kadar blokzincirlerinin ötesinde tüm ticari operasyonlar ve tarihsel emisyonların ortadan kaldırılması dahil olmak üzere tüm kripto endüstrisi için net sıfır emisyon elde etmek

CoinShare CSO’su Meltem Demirörs konuyla ilgili olarak: “Crypto Climate Accord’u desteklemekten ve bu teknolojinin toplu eylem yoluyla yenilenebilir bir enerji devrimine yol açabileceğine inanan diğer benzer düşünen oyuncularla iş birliği yapmaktan gurur duyuyorum. Bitcoin’in enerji kullanımı ve kaynakları konusunda ısrar eden yanlış bilgileri düzeltmemiz hayati önem taşıyor. Endüstrimiz her zaman, onlarca yıl süren ve çoğu zaman asla gerçekleşmeyen sistemik değişimi beklemek yerine yeniliğin kanayan tarafını zorlamaya ve değişimi hızlandırmak için harekete geçmeye odaklanmıştır.” ifadelerini kullanıyor.

ConsenSys kurucusu Joe Lubin ise “Blokzinciri sistemleri insanlık için daha iyi, daha güvenilir bir altyapı oluşturmakla ilgilidir. Bu güncellemenin kritik bir yönü, insanlığın çevrenin daha iyi sorumluları haline gelmesini içermelidir. Ethereum, giderek daha fazla enerji verimli olmaya odaklanıyor ve yakın gelecekte proof-of-stake yoluyla karbon nötrlüğe giden bir yol ekleyeceğiz. Bu anahtar, Ethereum ekosistemine artan verimlilik emirleri getirecek ve gurur duyduğumuz Crypto Climate Accord’un hedeflerine ulaşmamıza yardımcı olacak.” açıklamalarında bulundu.

Energy Web, blokzincirleri karbonsuzlaştırmak için yenilenebilir enerji kaynakları ve inşa araçları konusunda kendini kanıtlamış bir geçmişe sahip. Accord’un başlatılmasına yardımcı olmak için Energy Web, kripto piyasası katılımcılarının kısa vadede harekete geçmesine ve sektörü karbonsuzlaştırmaya başlamasına yardımcı olmak için açık kaynaklı yazılım ve sektör uzmanlığını getirecek. Energy Web CEO’su Walter Kok bununla ilgili olarak: “Blokzincirleri karbondan arındırmak için gerekli teknik çözümlere sahibiz. Anlaşma, hedeflerimize ulaşmak için gereken doğru araçları ve kamusal yapıyı bir araya getiriyor ve küresel destekçilerimizin takdirinin, yenilenebilir enerji geleceğimizi şekillendirmeye katılmak için başkalarına ilham vermesini umuyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Sürdürülebilirliğe yeniden odaklanmak, pragmatik ve etkili enerji sektörü ile ilgili politikalar geliştirmek ve uygulamak için açık bir fırsat sunduğundan dolayı AIR, küresel olarak kilit politika yapıcıların ve düzenleyicilerin katılımına liderlik edecek. Kripto ve finans, teknoloji, STK ve enerji ve iklim sektörlerini kapsayan 20’den fazla şirket ve kişi, Crypto Climate Accord’a ilk destekçiler olarak katıldı.

Crypto Climate Accord başarılı olursa hem gezegen hem de küresel ekonomi için önemli kazançlar yaratacak. İklim savunucuları adına, hızla büyüyen bir elektrik yükünden kaynaklanan emisyonları ortadan kaldırabilir. Temiz teknoloji endüstrisi adına, önemli miktarda enerji talebiyle tamamen yeni bir müşteri sınıfına katılabilir. Kripto endüstrisi adınaysa daha sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir endüstri haline getirerek kriptonun yaygın olarak benimsenmesini desteklemeye yardımcı olabilir.

KaynakCyrpto Climate Accord