Yılın ilk çeyreğinin tamamlanmasıyla dijital varlıklara ilişkin çeyrek raporları da yayımlanmaya başladı. DappRadar tarafından yayımlanan rapor, NFT’lerin yılın ilk çeyreğini 4,7 milyar dolarlık satış hacmiyle tamamladığını gösterdi.

2020’de küresel salgınla doğan ve blokzinciri teknolojisinin olanaklarıyla yeni bir “dijital sahiplik” yaklaşımı oluşturan NFT’ler, 2023’ün ilk çeyreğine hızlı başladı. DappRadar tarafından yayımlanan verilere göre NFT piyasasındaki ticaret hacmi 2023’in ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %137 artarak 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Rapor verilerine göre NFT piyasası, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en iyi performansını gösterdi. Yılın ilk üç ayında satılan toplam NFT sayısı ise 19,4 milyon olarak açıklandı ve bu rakamla satışlar, bir önceki çeyreğe kıyasla %8,56 arttı.

Mart ayında yayınlanan başka bir rapora göre ise NFT pazarındaki işlem hacmi Ocak ayında 941 milyon dolar seviyesindeyken Şubat ayında bu rakam 2,04 milyar (2.040.000.000) dolara yükselmişti.

Türkçe’ye “nitelikli fikri tapu” olarak geçen ve Türkçede de NFT olarak kısaltılan dijital sanat eserleri, sanatçı ve sanatsever arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor ve bir anlamda sanatı demokratikleştiriyor. NFT yatırımcıları, yeni duyurulan bir NFT koleksiyonu için topluluğun ilk üyelerinden oldukları için, değeri kısa zamanda artma potansiyeli taşıyan eserlere, ilk günlerde sahip olabiliyor.
Bu teknoloji, esasında projelerin sahipleri ve takipçileri arasındaki güçlü güven ilişkisine dayanıyor. Bu güvenin sağlandığı proje ve platformlarda sanatçılar üretimlerini dijital ortamda gelire dönüştürebilirken, sanatseverler de eserle güçlü bir bağ kurarak manipülatif eylemlere geçit vermeyen bir sahiplik anlayışı inşa edebiliyor.