Blokzinciri teknolojisi birçok endüstriyi dönüştürebilecek potansiyele sahip. Farklı endüstrilerde farklı çözümler sunan teknoloji, en çok da finans sektörünün sorunlarına çare oluyor.

Günümüzde küresel iş dünyasının hemen her alanı en son teknolojileri kullanarak ilerlemek istiyor. Dolayısıyla blokzincirinin son dönemlerde neden bu kadar konuşulduğuna da şaşırmamalı. Sayılar da bunu destekliyor. Statista’nın verilerine göre blokzincirinin pazar değerinin önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde artacak. Pazarın 2023 yılına kadar 23,3 milyar dolar değerine ulaşması bekleniyor.

İlginç olan başka bir nokta ise finans sektörü bu alandaki piyasa değerinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturacak. Teknolojinin getirdiği çözümler doğrultusunda finans sektörü blokzincirine en çok yatırım yapan endüstri olacak. Bu da bizi meselenin özüne getiriyor; FinTech sektörü neden blokzincirine ihtiyaç duyuyor?

FinTech sektörünün sorunları

FinTech endüstrisinde birçok sorun bulunuyor. Karşılıklı güvensizlik, siber suçlar ve sahtekarlıklar, operasyonel verimsizlikler gibi birçok sorun sayabiliriz. Sınır ötesi işlemler bile taraflar arasında birkaç iletişim katmanı gerektirdiği için endişe kaynağı oluşturuyor.

Güven, endüstrinin bugün karşı karşıya olduğu en büyük problem. Fintech şirketlerinin çoğu, yüksek güvenlikli bir sistem geliştirecek kadar güçlü değil. Bu nedenle, insanların güvenli onlara güvenmesini sağlamak neredeyse imkansız. Bırakın FinTech şirketlerini günlük bankacılık faaliyetleri gerçekleştiren insanların dahi bu güvenliğe ihtiyacı var.

Peki fintech sektörü herkes için son derece güvenli bir ortamın oluşturulmasına nasıl yardımcı olacak?

Blokzinciri oyuna girer

Yüzyılın devrimci teknolojisi olarak bilinen blokzinciri, fintech alanının mevcut süreçlerine çeki düzen vermek için muazzam bir potansiyele sahip. Köklü bankacılık sistemlerinin altyapısını yeniden tanımlamaktan finansal hizmetleri düzenlemeye kadar, blokzinciri tüm oyunu değiştirebilir! Biraz daha ayrıntıya girelim.

Maliyetlerden tasarruf

Genellikle fintech operasyonları ile finansal kurumlara KYC (Müşterinizi Tanıyın) yönetmelikleri uygulanır. Şirketler ise bu kurallara uymak için endüstri genelinde 500 milyar dolardan fazla harcama yapıyorlar. Birkaç adımdan oluşan müşteri tanımlama süreci finansal kurumların işini önemli ölçüde etkiler.

Blokzinciri kullanıcıların kimliklerini ve KYC’yi tek bir platform üzerinden doğrulamaya izin vererek bu problemleri ortadan kaldırabiliyor. Bağımsız doğrulama süreci, kurumlar arası müşteri doğrulaması yoluyla geleneksel KYC sürecinde gereken maliyeti ve çabayı azaltıyor.

Merkeziyetsiz bir mekanizma

Finansal iş yapılarının çoğu geleneksel merkezi konsensüs modelini takip ediyor. Merkezi bir taraf tüm iş akışlarını denetler ve belirler. Bu da bir kuruluştaki üst düzey bireylerin işlemleri kendi yararları için manipüle edebilecekleri anlamına geliyor. Merkezi sistemler ayrıca hassas verilerin sızmasına ve böylece şirkete ve müşterilerine zarar verebilecek güvenlik ihlallerine de eğilimlidir.

Blokzincirinin gücü ise her işlemin meşru olup olmadığını kontrol eden merkezi olmayan bir defter sisteminde yatıyor; bu da blokzinciri ağının bir parçasını oluşturan her düğümden konsensüs gerektiği anlamına geliyor.

Tekel etkisinden kurtuluş

Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi teknoloji devleri kendi sektörlerine hakim olmuş durumdalar.

Blokzinciri bu tekel etkisinden kurtulmaya yardımcı oluyor. Blokzinciri ile girişimler iş modellerini sorunsuz bir şekilde oluşturabilir. Kimse blokzincirinin haklarına sahip olmadığını için pazarda sağlıklı bir rekabet olur. Fiyatlar düşer ve müşteriler daha fazla satın alma gücüne sahip olur.

Fintech’te blokzinciri uygulamaları

Fintech endüstrisi, blokzinciri teknolojisine çok ihtiyaç duyuyor. Şimdi Fintech alanındaki tüm gereksiz ve karmaşık sorunlardan kurtulmak, blokzinciri meraklılarının yeni uygulamalar denemelerine ve ele alınan işlemleri basitleştirmek için vakaları kullanmalarına izin vermek için en iyi zaman.

Finans sektöründe en çok bilinen bazı blokzinciri uygulamalarından bahsedelim.

Tedarik zinciri finansmanı ve yönetimi

Satın alma siparişi makbuzu, kredibilite, fatura makbuzu gibi tedarik zincirindeki ayrılmaz noktalar hakkında gerçek zamanlı, değiştirilmeye dayanıklı bilgilerle blokzinciri destekli sistemler, çok düşük maliyetlerle daha yüksek dönüş süresini teşvik eder. Teknolojinin sunduğu şeffaflık ve izlenebilirlik hem tüketiciler hem de üreticiler için kritik önem taşıyor.

Güvenilir ödeme çözümleri

Blokzinciri destekli dağıtık defterler şifrelenir ve hızlı, ucuz, güvenli işlemlerle hizmetleri kolaylaştırır. İşlemlerin gerçek zamanlı doğrulanmasıyla, bankaların ve takas merkezlerinin artık aracılara ihtiyacı kalmaz.

Havale sürecinin basitleştirilmesi

Geleneksel havale endüstrisi, yüksek ücretler ve uzun işlem onay süresi gibi sorunlarla dolu. Blokzinciri teknolojisi ise aracı öğeleri kaldırarak ve anında ödeme çözümleri uygulayarak tüm süreci basitleştirebilir.

Denetim izlerini ortadan kaldırma

Blokzinciri teknolojisi, şeffaf ve kalıcı bir işlem defteri tutmaya yardımcı olur. Teknoloji, kayıtların değiştirilmesine izin vermediği için bankaların yedek denetim izleri tutması gerekmez.


Fintech sektörü teknolojik gelişmeleri benimsemede biraz yavaş olsa da, finansal hizmetlerin küresel olarak zamanla gelişeceği kesin. Şüphesiz, blokzinciri teknolojisi topun daha hızlı ve daha verimli bir şekilde yuvarlanmasını sağlayacak.