BASF plastiklerin geri dönüşümü için yeni bir blokzinciri platformu tanıttı: reciChain. Yeni pilot çalışma Kanada’nın British Columbia bölgesinde gerçekleştirilecek.

BASF’in geri dönüşüm sürecine yönelik yaklaşımı bir dizi rozet içeriyor. Taranabilir olan bu rozetler geri dönüşümcülerin, toplanan plastiklerin mekanik olarak sınıflandırmasına yardımcı oluyor. Polimer türlerine göre sınıflandırılan bu plastiklerin geri kazanım oranı artıyor. Ayrıca markaların, tüketici ürünlerinin sürdürülebilirliğini göstermelerine de imkan tanıyor.

BASF Kanada Başkanı Marcelo Lu konuyla ilgili olarak: “Plastik geri dönüşüm ekonomisi konusunda küresel bir sıkıntı olduğu açık. Toplama ve ayırma faaliyetlerinin çoğunda manuel işlemler ve malzeme kontaminasyonu ile mücadele ediliyor. Ayrıca, marka sahiplerinden ve perakendecilerden yeni taahhütler ortaya çıkmaya başladığı için izlenebilirlik de bir endişe kaynağı haline geldi. ReciChain ile hedefimiz, plastiklerin değerini artırmak ve tedarik zincirindeki daireselliği önemli ölçüde iyileştirmektir.” ifadelerini kullandı.

BASF Blockchain Lab Başkanı Anthony DiPrinzio ise konuya yönelik: “ReciChain’in başarılı bir şekilde uygulanması, plastik moleküllerin ömrünü dairesel tutmayı amaçlayan plastik üreticilerini, tedarikçilerini, devlet kurumlarını, perakendecileri, atık toplayıcılarını ve geri dönüşümcülerini bir araya getirerek, işbirliğine dayalı bir dijital konsorsiyum ile sonuçlanacak.” açıklamalarında bulundu.

BASF blokzinciri teknolojisini plastik geri dönüşümünde kullanan ilk firma değil. Dell dizüstü bilgisayar sahipleri de VMWare’in blokzinciri teknolojisi sayesinde geri dönüşümlü materyallerin kaynağını izleyebilir. PlasticBank da plastik koleksiyonunu teşvik etmek için jetonlar kullanıyor ve temizlik malzemeleri şirketi SC Johnson ile çalışıyor.

KaynakLedgerInsights