Fransız bulut yazılım sağlayıcısı Wiztopic, borsa Euronext’in bir yan kuruluşu olan Euronext Corporate Services ile sahte haberlerle mücadele için ortaklığa gittiğini duyurdu.

Euronext borsada listelenen şirketlere yönelik çıkan sahte haberlerle mücadele için Wiztrust’ın blokzinciri sertifika platformunu kullanacak.

Bir şirketin duyurusu kopyalanıp manipüle edildiğinde o şirketin hisse fiyatında önemli değişiklikler görülebiliyor. Wiztopic‘in platformu, kurumsal basın bültenlerini blokzinciri üzerinde doğrulayarak yatırımcılar ve diğer taraflar için ekstra bir güvenlik ve güven katmanı sağlayacak.

2014 yılında kurulan girişim, kurumsal içeriği onaylayan ilk blockchain platformu olduğunu iddia ediyor. Şu anda, Fransız borsa endeksleri CAC 40 ve SBF 120 hakkındaki bilgilerin% 20’si Wiztrust’ın sertifika platformunda sertifikalandırılmış ve Wiztopic aracılığıyla dağıtılmış durumda. Axa, Allianz, Credit Agricole, Natixis, Renault ve L’Oreal gibi şirketler de bilgi dağıtımı ve sertifikasyon hizmetleri için Wiztopic ile birlikte çalışıyor.

Bu tür bir sertifika genellikle, blokzincirinde depolanan içeriğin bir hash değerini veya parmak izini oluşturmayı içerir. İçerik herhangi bir şekilde değiştirilirse hash kodu eşleşmez. Böylelikle içerikler kurcalamaya karşı dayanıklı olur.

Şirketler, blokzinciri çözümünün yanı sıra haber dağıtımı konusunda da işbirliği yapmayı kabul etti. Wiztopic’in yatırımcı ve medya odaları, Euronext Kurumsal Hizmetlerin web yayını ve yatırımcı CRM’i ile birleştirilecek.

Sahte haberler ve blokzinciri

Sahte haberlerin yayılması, hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmaların ötesinde sonuçları olan sosyal bir sorun. Bu tür haberler 2016 ABD seçimlerinde ve Brezilya 2018 başkanlık seçimlerinde önemli bir rol oynadı.

Haber ajansı Association Press (AP) ve blokzinciri firması Everipedia, 2020’de bu sorunla mücadele etmek için, AP’nin ABD Başkanlık seçim yarışı çağrılarını blockchain kullanarak dağıtmasını sağlayan ve bilgilerin yasal olup olmadığını doğrulayan bir proje üzerinde iş birliği yapmıştı.

New York Times sahte haberle mücadele için blokzincirini araştırıyor

KaynakLedgerInsights