New York Times geçtiğimiz sene IBM Garage ile ortak geliştirilen “The News Provenance Project” platformunun ilk testini tamamladığını açıkladı.

Platform, özellikle haberlerde kullanılan fotoğrafların kaynağını blokzinciri yardımıyla doğrulayarak sahte haberlerin yayılmasını önlemeyi hedefliyor. Fotoğrafın çekildiği ve ilk yayınlandığı tarih ya da kim tarafından çekildiği gibi “metadata” adı verilen verilerin blokzincirinde saklanması ve diğer ağ katılımcılarıyla paylaşılmasıyla birlikte okuyucuların dezenformasyona maruz kalmaması isteniyor.

İnternet kullanımının artması ve hızlı tüketim alışkanlıklarının gelişmesi, sosyal medya ve haber sitelerindeki paylaşımların birçok insanı kolaylıkla yanıltmasına neden oluyor. Haberin içeriğini okumayan ve sadece başlığa aldanıp paylaşıma etkileşim veren kullanıcıların yanı sıra herhangi bir fotoğrafın alakasız bir bağlamda paylaşılması da birçoklarını yanıltabiliyor. Dolayısıyla bu tarz sahte haberler, hedeflenen kesimleri çok kolay bir şekilde manipüle edebiliyor. Haliyle bu durum birtakım olumsuz tepkilere ve sonuçlara yol açıyor.

New York Times bunun önüne blokzinciri teknolojisiyle geçilebileceğine inanıyor. Geçtiğimiz yıl IBM ile başlatılan pilot çalışması başarılı bir şekilde tamamlandı. NYT paylaştığı blog yazısında: “Prototipimizi kullanıcılarla test ederken sosyal medya akışındaki fotoğraflar hakkında bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olduğunu tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

The News Provenance Project tüketiciler için uçtan uça bir çözüm sunmak adına 2020’de uygulama aşamasına geçiyor.

New York Times sahte haberlerle mücadele için blokzinciri kullanmayı planlayan tek organizasyon değil. Bu yılın başlarında İtalya merkezli haber ajansı ANSA da E&Y ortaklığıyla sahte haberlerle mücadele için blokzinciri teknolojisini kullancağını açıklamıştı.

COVID-19 sahte haberleriyle mücadele için blokzinciri kullanılacak

KaynakLedgerInsights