Japonya merkezli bir kimya şirkti olan Asahi Kasei, IBM Japonya ile birlikte blokzinciri kullanarak geri dönüştürülmüş plastik malzemeyi izleyeyip döngüsel ekonomiyi teşvik eden dijital bir platform olan Blue Plastics’i duyurdu.

Projenin bir prototipi halihazırda tamamlanmış durumda. Tüketiciler bu platform sayesinde ambalaj üzerindeki bir QR kodunun taranması yoluyla geri dönüştürülmüş plastiğin kullanım oranını görebilecek ve geri dönüşüm sürecine ilişkin fikir veren verilere erişebilecekler.

Platformun ilk deneyi, genellikle haneler tarafından atılan tuvalet malzemesi şişesi ambalajı için olacak. Platform için planlanan özelliklerden birisi de geri dönüştürmeye ve tüketici davranışını değiştirmeye teşvik etmek için tüketicilere puan vermek.

IBM haricinde projedeki her üye, üretim sürecinin bazı yönlerine dahil oluyor. Asahi Kasei proje tanıtımından sorumlu olacak, Lion markalarla iş birliği üzerinde çalışacak. Mobius Packaging ambalajın oluşturulmasından sorumlu olacak. Toyama Environmental’ın rolü ise plastiğin geri dönüşüm üretim sürecine odaklamak olacak. IBM, dijital platform için destek sağlayacak.

Asahi’nin niyeti diğer şirketler, devlet kurumları ve endüstri gruplarıyla iş birliği yaparak bu çözümü uluslararası arenaya genişletmek.

Plastik geri dönüşümünde ve tedarik zincirinin izlenebilirliğinde blokzinciri teknolojisinin daha sık kullanıldığını görmeye başladık. Geçtiğimiz ay Mitsui Chemicals, plastiği geri dönüştürmek amacıyla blokzinciri kullanmak için IBM Japonya ile bir ortaklık yaptığını duyurmuştu. IBM’in yanı sıra, Hollandalı girişim Circularise da blokzinciri tabanlı plastik izlenebilirliği alanında önemli bir konuma sahip. Blokzinciri firması, kimyasallar ve plastik tedarik zincirindeki malzemeleri izlemek için bu yılın başlarında Japon holdingi Marubeni ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.

Circularise plastik izlenebilirliğine yardımcı olacak

KaynakLedger Insights