Moderna ve IBM, COVID-19 aşı dağıtımı için blokzinciri ve yapay zeka gibi yeni teknolojileri kullanmayı planladıklarını açıkladı.

İlaç şirketi, aşı izlenebilirliğini sağlamak için bir blokzinciri pilotu planlıyor. Böylece hükümet ve sağlık hizmeti sağlayıcıları, üreticiden varış noktasına kadar tedarik zincirinden geçen belirli aşı partilerinin mevcut durumunu izleyebilecekler.

Moderna’nın kullanacağı teknolojilerden biri IBM’in şirket içi kurumsal blokzinciri tekliflerinden biri olan ve farklı sektörler benzer sonuçlar sağlayan IBM Food Trust olacak. IBM daha önce bir FDA pilot programına katılmış ve Walmart, Merck, KPMG gibi kurumlarla bir blokzinciri konsorsiyumu olan Pharmaceutical Utility Network (PhUN) başlatmıştı.

Moderna ve IBM arasındaki diğer iş birliklerinden birisi de aşı veya test kimlik bilgilerinin doğrulanmasını sağlamak için blokzinciri kullanan başka bir IBM çözümü “Digital Health Pass“.

Moderna Kuzey Amerika Ticari Operasyonları Genel Müdürü Michael Mullette konuyla ilgili olarak: “COVID-19 aşılarına güven sağlamak amacıyla kurumlar, hükümetler ve bireyler arasında bağlantılar kurmak için dijital inovasyonları uygulamak üzere IBM ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz.” ifadelerini kullanıyor.

Moderna’nın Digital Health Pass ile yapmak istediklerini farklı şirketlerin de yaptığını görüyoruz. GE Digital’in TrustOne uygulaması, IATA’nın Travel Pass platformu ve ICC AOKpass dahil birçok şirket COVID-19’a yönelik sağlık bilgileri doğrulama çözümleri kullanıyor. IBM’in Moderna için sağlayacağı çözümler bir kimlik doğrulama uygulamasından çok daha kapsayıcı olacak gibi görünüyor.

COVID-19 aşı sertifikaları blokzinciri ile doğrulanıyor